Op de website van Fairlight staat: “Our bicycles are tools, not trophies”. De fietsen van Fairlight worden dus gebouwd om te gebruiken! Fairlight maakt stalen fietsen in het Verenigd Koninkrijk. En die stalen frames zien er goed uit! Een elegant design en een mooi afgewerkt frame is een top combinatie. Om de fiets dus als een tool te gebruiken, zal in het begin wel wat moeilijk zijn want wie wil zo’n mooie fiets nou gelijk vies maken?! Bij Fairlight hebben ze drie type fietsen: de Strael 3.0, de Secan 2.5 en de Faran 2.0. Drie fietsen met ieder een net wat ander inzetgebied.

Strael 3.0

De Strael is een vierseizoenen racefiets. Een allrounder dus waar snelheid en comfort worden gecombineerd. Er passen banden in tot 36mm! Licht gravelwerk kan dus ook met deze fiets. Het frame is gemaakt van Reynolds 853 en 725 buizen. De voorvork is wel van carbon. De dropouts zijn gemaakt in samenwerking met Bentley. Niet de autofabrikant, maar Bentley Components dat zich specialiseert in metaalbewerking voor fietsen. De dropouts zijn op zichzelf al een kunstwerkje. Het frame is geschikt voor schakelen met kabels of Di2. Op de bovenste foto zien we op de fiets ook al de nieuwe Shimano Dura Ace 12 speed groep. Voor wie van plan is lange afstanden met de fiets af te leggen is het misschien ook handig om te weten dat het frame geschikt is voor interne kabelbegeleiding voor de dynamo door het frame.

Secan 2.5

De Secan is de gravelbike van Fairlight. De opbouw lijkt een beetje op die van de Strael met een staal frame en een carbon voorvork. Alleen bij de Secan worden er alleen Reynolds 853 buizen gebruikt. Ook de Secan heeft de mooie dropouts en interne dynamokabelbegeleiding. Wat de maximale bandenmaat is, ligt aan de keuze voor een enkel of dubbelblad aan de voorkant. Met een enkel blad aan de voorkant kun je banden tot en met 50mm monteren in de 700c maat. Voor 650b wielen kan je tot 61mm gaan. Kies je voor een dubbel met derailleur dan zakt het maximum met drie millimeter.

Faran 2.0

De Faran kun je gebruiken voor … tja waar kan je de Faran niet voor gebruiken is eerder de vraag. De Faran met zijn stalen voorvork is geschikt voor fietsen op het asfalt tot aan gravel. En je kunt ermee op reis of je gebruikt de fiets voor de rit naar je werk. De Faran is gemaakt met Reynolds 631 buizen. Niet zo luxe of licht als bij de twee andere frames, maar daarmee wel een goedkopere optie. En een fiets die je eerder echt als tool zult gebruiken. Zeker omdat er overal aansluitingen te vinden zijn voor bagagedragers, extra bidonhouders of spatborden.

Prijzen en levertijden

Failright zit in Engeland en dus om een fiets te kopen zit je met de nieuwe invoerregels na de Brexit. Op de website vind je daarom dan ook alleen de prijs zonder de btw. Voor de Strael en Secan is de frameprijs £1.124,17 (omgerekend ongeveer € 1312,-). Bovenop het frameset kun je nog een aantal opties kiezen zoals een balhoofd van Chris King of Hope. Of je kiest voor een compleet afgemonteerde fiets. Het frame van de Secan koop je voor £869.91 (omgerekend ongeveer € 1016,-). Bovenop deze prijzen komen dus nog verzendkosten, btw en invoerrechten. Op de website van Fairlight vind je hier rekenvoorbeelden van, zodat je een inschatting kunt maken van de totaalprijs.

Vanaf maart 2022 zullen een aantal van de framematen weer op voorraad komen. Richting juni zijn de meeste framesets en complete fietsen leverbaar. Fairlight heeft een duidelijk schema over de levertijden op de website staan. Goed om (potentiële) klanten op deze manier te informeren. Voor meer informatie over de fietsen kun je kijken op de website van Fairlight.

Tags: