Heb je het al gezien? Er klopt iets niet aan deze fiets. Althans, niet zoals we een fiets gewend zijn. Felt voorziet de Amerikaanse dames-afvaardiging voor het baanwielrennen van fietsen en besloot dat ze voor het team een zo snel mogelijke fiets wilden ontwikkelen om de kans op goud in Rio zo groot mogelijk te maken.
De Felt TK die ze al hadden was al snel. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen schreven de dames al geschiedenis door zilver te winnen op de achtervolging, de beste prestatie ooit voor Amerikaanse dames op de baan dusver. Dat jaar won de UK echter 7 van de 10 gouden medailles. Iets wat ze vier jaar eerder in Beijing ook behaalden. Na Londen kwam dan ook de vraag naar voren; “Wat is er nodig om de UK en andere top teams te verslaan in Rio in 2016?”.
Natuurlijk moet je ook goede rensters hebben, maar de fiets is ook een wezenlijk onderdeel van het geheel. Dat is waar Felt om de hoek kwam kijken. Ze werkten al samen met USA Cycling (het KNWU van de VS) sinds 2006. De ‘oude’ TK was een baanfiets voor alle onderdelen, dus sprinten, punten en de achtervolging. Een goede allrounder, maar hij kan pas uitblinken in één onderdelen als je specifieke aanpassingen kan doen. En die zijn dan vaak minder geschikt voor de andere onderdelen. Daarom zijn ze ‘from scratch’ aan de slag gegaan met het ontwerpen van een fiets.
Wat baanwielrennen onder andere bijzonder maakt is dat de renners altijd rondjes rijden in dezelfde richting. Bij het ontwerp van de TA FRD is hier ook rekening mee gehouden. Eén van de resultaten daarvan is de aandrijfzijde aan de linker- i.p.v. gebruikelijke rechterkant. De rondjes worden altijd linksom gereden en hiermee kunnen ze onder andere het zwaartepunt iets lager leggen. Bovendien komt het de aerodynamica ten goede, bleek uit tests. De ontwikkeling van het frame is ook afgestemd op de speciale HED wielen en FSA is ingeschakeld om zo aerodynamisch mogelijke crankset te maken voor gebruik aan de linkerkant.
Aan de fiets lijkt het dus niet te gaan liggen, tijdens de spelen in Rio, maar het zijn nog altijd de rensters die het moeten gaan doen. We zullen het zien!
Meer info op de website van Felt Bicycles