Off-season betekent voor mij: geen weekenden meer gevuld met trainen of wedstrijden waar je naar toe moet. Daarvoor in de plek ga ik eens genieten van een weekendje weg met de fiets. Ik heb wel een ideetje om de hoek waar dat goed kan: Leuven.

Onze Zuiderburen staan natuurlijk bekend vanwege de kasseien en hun klassiekers. Beide vind je ook rond Leuven. Een voorbeeld hiervan is de Eddy Merckx Classic. Jaarlijks is er sowieso de georganiseerde toertocht, maar je kan de route prima zelf rijden. Via de website van de toertocht kun je namelijk de gpx van de diverse afstanden downloaden (85, 117 en 154 km). Zelf heb ik de 154 kilometer route gereden om het maximale uit het weekendje Leuven te halen. Deze route gaat over enkele korte kasseien stroken en 11 pittige klimmetjes. Allemaal niet zo lang, namelijk tussen de 400 en 1200 meter. Maar de meeste hebben wel een behoorlijk hellingspercentage. Er zitten klimmetjes tussen met een gemiddelde stijging van 10%, en sommigen gaan wel tot net 20%. Ideale klimmetjes om tijdens het toeren eventjes hard op te rijden. Je moet niks natuurlijk, maar ik heb dat wel gedaan; erg leuk om toch een beetje uitdaging te hebben tijdens een lange rit. Deze route gaat dus flink op en neer, als je voor de lange route kiest maak je al snel zo’n 1400 hoogtemeters.

De Eddy Merckx Classic gaat ook over misschien wel het beroemdste kasseienklim uit de Ronde van Vlaanderen: de Muur van Geraardsbergen. Heb je die ook weer mooi in de pocket. Ik zou wel na je eventuele KOM/QOM poging daar even stoppen om een kijkje te nemen in de kapel. En misschien ook wel even daarachter, om te genieten van het prachtige uitzicht over een mooi stukje Vlaanderen. Het is naast het klimmen, ook veel kronkelen. De route slingert door het Vlaamse landschap, er zitten nauwelijks lange rechte stukken in. Het kronkelen en klimmen is denk ik wat deze routes de moeite waard maakt; totaal anders dan fietsen in Nederland, en dat op enkele uurtjes reizen met auto of openbaar vervoer.

Een andere route in de omgeving is de Brabantse pijl, ook gebaseerd op de gelijknamige wielerklassieker. Deze route kan je het hele jaar door rijden, want hij staat duidelijk met bordjes aangegeven. Deze tocht is een aanrader als je nog meer kasseien wil rijden, en houdt van korte klimmetjes. Ik heb zelf een deel van de route gereden, maar onderweg ben ik al heel wat indrukwekkende stukken kasseien tegengekomen. En niet alleen klimmetjes, maar ook langere vlakke stroken en zelfs afdalingen. Erg uitdagend om te rijden. Nog maar eens terug om de hele route van deze cyclo te rijden, die 130 km lang is.

Genieten, op maar ook naast de fiets
België staat bekend om zijn klassiekers, maar daarnaast natuurlijk ook om zijn speciaalbiertjes. Ideaal te combineren met fietsen, want na zo’n lange dag in het zadel heb je dat wel verdiend. In de omgeving van Leuven zijn vele brouwerijen. Ik heb er enkele bezocht tijdens mijn weekendje in Leuven. Zelf vond ik Brouwhuis de Kroon een echte aanrader. Deze Brouwerij ligt net iets buiten Leuven, in Neerijse. Een leuk feitje is dat de route van de Brabantse Pijl er toevallig net langs gaat.

De oude brouwerij (sinds 1897) is nog steeds van binnen te bezichtigen in zijn originele staat. Zo kan je zien hoe dat vroeger ging, zo’n hip speciaalbiertje brouwen. Direct naast de oude brouwerij is er een nieuwe gebouwd. Ook daar kun je een kijkje nemen om te zien wat er vooraf ging aan je speciaalbiertje van nu. Iedere zaterdag en zondag is er een rondleidingsmoment waar je je vrij bij kan aansluiten. Een gids neemt je in één uurtje door zowel de oude als nieuwe brouwerij. Met een biertje in de hand luisteren naar de geschiedenis van het brouwen en de wetenschap die erachter zit. Leuke verhalen van vroeger, en veel geleerd over het brouwen van bier. En dat smaakt natuurlijk naar meer. De rondleiding is daarom afgesloten in het Brouwhuis, de enige plek waar je een aantal van hun speciaalbieren kunt drinken. Echt ‘speciale’ speciaalbiertjes dus. De rondleiding inclusief drankje kost € 7,50. Mocht je inmiddels ook honger hebben gekregen, je kunt hier ook eten. Geen enorme kaart, maar ze hebben wel verrukkelijke vleesgerechten.

Ook in hartje Leuven zelf zijn er vele kleine cafeetjes waar je kan genieten van je herstelbiertje. Sowieso moet je er eentje drinken in het oudste kroeg van Leuven, ‘In den Engel’. Dit ligt op het hoekje van de grote markt. Binnen is het een echt authentiek bruin café. Je kijkt uit op het oude stadhuis, wat ’s avonds heel mooi verlicht is.

Zo maak je een weekendje Leuven sportief en lekker en het is een keer wat anders dan Oudenaarde.

Meer informatie over routes in Vlaanderen kan je vinden bij Cycling in Flanders.
Kijk hier voor meer informatie over Leuven of over Vlaanderen