Welk racefietszadel? Zoveel keus! De aanbieders hebben allerlei modellen die elkaar in functionaliteit en comfort ook nog overlappen zodat je geen idee hebt waar te beginnen. Fizik (lees Fi’zi:k) maakt het je makkelijker.

Bij Selle Italia of bij San Marco bijvoorbeeld is er zoveel keus uit verschillende zadels voor je racefiets dat je geen idee hebt welke richting je op moet. Zelfs niet als je alle bijbehorende specificaties hebt gelezen. Fizik heeft het zogenaamde “Spine Concept” bedacht. De zadels worden verdeeld in drie modellen; de Arione, de Antares en de Aliante. Elk model heeft dan weer enkele types onder zich. Het “Spine Concept” verdeelt de zadels aan de hand van de flexibiliteit van je ruggegraat. Het gaat er dan om hoe lenig je bent. Hoe leniger hoe meer je lichaam je zadelpijntjes kan corrigeren, is het verhaal van Fizik in het kort.

Ze hebben een mooi overzicht gemaakt op hun site over hoe het werkt. Ook een klein testje zodat je weet welk model het best voor jou geschikt is. Erg duidelijk gedaan zodat je een gevoel hebt welke model voor jou geschikt is. Natuurlijk blijven zadels persoonlijk, maar het is leuk te zien dat een fabrikant moeite doet om zoiets eenvoudig en duidelijk te maken.

Probeer hier zelf het “Spine Concept”

Tip: kijk niet te lang want het achtergrondmuziekje is niet zo lang en staat op de repeat stand.