Flectr Lubri Disc

Bijna iedereen heeft hier wel zijn eigen manier en favoriete smeermiddel voor zijn ketting. Waar de een zweert bij het gebruik van een droge wax vind de ander een vloeibare olie of juist een teflon-achtige spray weer het best.

Smeren zonder knoeien of vieze handen

Het Duitse bedrijf Flectr produceert verschillende accessoires voor je fiets. Sinds kort hebben ze, naast reflecterende accessoires en beschermende frame folies, ook de Flectr Lubri Disc. Een apparaatje waarmee je de ketting kan smeren. Naar eigen zeggen zorgt het ervoor dat je de ketting kan smeren zonder daarbij te knoeien of vieze handen te krijgen.

Het schijfje is een soort wieltje dat je tussen vingers klemt, met een spons ertussen. De meegeleverde smeerolie laat je in de spons lopen. Vervolgens zet je het wieltje op de ketting en draait deze in de rondte. Het wieltje draait automatisch mee en smeert op deze manier de ketting. Door het gebruik van de spons wordt de olie meteen over de schakels verdeelt en hoef je in principe niet meer met een doek na. Als je voldoende olie aan de binnenkant hebt, nog een rondje langs de buitenkant van de ketting en je bent klaar.

De Lubri Disc wordt in een klein blikje geleverd, en daarmee is het ook geschikt om mee te nemen voor onderweg. Nu zie ik mezelf dat niet direct doen, maar als je gaat bikepacken kan het een mooie uitkomst zijn.

Biologisch afbreekbaar

Voor zo’n € 26,- bestel je een setje met daarin de Lubri Disc en een flesje biologisch afbreekbare smeerolie. Hiermee kan je de spons telkens weer bijvullen als deze niet meer voldoende olie op de ketting smeert. Het flesje met olie is na te bestellen en mocht de spons versleten zijn kan je deze ook vervangen.

Met deze nieuwe manier van het smeren van je ketting hebben de Duitsers de German Design gewonnen in de categorie Function & Design. Het is naar mijn idee ook voor het eerst dat ik deze manier van het smeren van je ketting zie. Eerder zagen we al bij SKS een flesje met applicator. Maar de meeste merken maken gebruik van een flesje met tuitje waarmee je op elke schakel een druppel legt.