Voor wielenfabrikant Fulcrum is het gravelrijden weer een nieuwe discipline erbij en daarvoor hebben ze nu hun nieuwe Rapid Red wielen. Specifiek ontwikkeld voor gravel dus.

Het gaat om de Rapid Red 5 DB wielen die zowel in de maat 700c als 650b verkrijgbaar zal zijn. Gravel-specifieke wielen onderscheiden zich vaak van de doorsnee racefietswielen met een bredere velg. Met het gebruik van onder andere 25 en 28 mm bandjes zie je bij de racefiets ook de trend van bredere velgen ontstaan, maar daar is een binnenbreedte van 19 mm momenteel redelijk standaard. Bij gravel is er vaak de wens voor meer volume en daarmee bredere banden. En dan kan een bredere velg er beter bij passen doordat de band dan minder vervormd.

De Rapid Red wielen hebben een binnenbreedte van 23 mm, behoorlijk breed dus. Gemaakt door Fulcrum voor “B-Roads”. Maar ze zijn ook relatief laag met 24 mm, terwijl de gemiddelde wielrenner graag met hoge wielen op pad gaat. Dit hebben ze gedaan om de rijder meer comfort te bieden, vanwege die onverharde ondergrond. Door het 2-Way Fit systeem zijn de wielen zowel geschikt voor clinchers als tubeless banden. Tubeless gebruik heeft als voordeel dat je geen tape hoeft te gebruiken omdat er geen spaakgaten zijn aan de binnenkant.

Fulcrum geeft aan dat banden van 32 tot 46 mm te gebruiken zijn met de 700c wielen. Als je fiets het aankan kan je op de 650b wielen van 40 mm tot wel 60 mm brede banden monteren. Mountainbike maten! De wielen hebben 24 stalen straight-pull spaken op aluminium naven en wegen resp. 1700 en 1650 gram per set. Ze kunnen met een HG11 voor Shimano en XDR body voor SRAM uitgerust worden en middels een adapter ook met een XD body voor SRAM MTB cassettes. De wielen zijn er alleen met steekassen en hebben een gewichtslimiet van 109 kg.

Beide sets hebben een adviesprijs van € 380,- per set. Meer info bij Fulcrum