Op de afdeling road van Fulcrum gaat er een mantra rond die luidt: #fulcrumfast. Ze zijn altijd op zoek om wielen nog sneller te maken. Zeker bij de Speed wielen, waar het doel al in de naam zit. Fulcrum heeft nu een nieuwe variant van de Speed 55 DB die geschikt is voor tubeless. Maar het is ook nog eens het meest aerodynamische wiel dat Fulcrum op de markt heeft gezet.

2-Way Fit System

De Speed 55 DB wielset bestaat al een tijdje, maar was tot nu toe alleen maar in een tube-variant te koop. Leuk voor de prof waar alles voor wordt geregeld, maar voor een groot gedeelte van de fietser is een tubeless of clincher band toch praktischer in gebruik. Deze Speed 55 DB heeft nu dan ook het 2-Way Fit van Fulcrum waardoor er zowel tubeless als clincher banden kunnen worden gebruikt.

Brede banden, brede velgen

De hoogte van de velg is 55 mm, zoals de naam doet vermoeden. Aan de buitenkant meet de velg een breedte van 26,5 cm. De binnenbreedte van de velg komt op 19mm. De breedte is zo gekozen dat de velg beter aansluit op het gebruik van bredere banden, zoals steeds vaker gebeurt. De combinatie van velg en band moet zo beter op elkaar aansluiten voor minder rolweerstand.

Niet alleen maar aero

De wielen zijn niet alleen aero, want gewicht speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in snelheid op de fiets. Het gewicht van de wielset komt op 1580 gram. Er is op allerlei fronten geprobeerd om gewicht te besparen. Zo is bijvoorbeeld de voornaaf deels van carbon en zijn de spaakaansluitingen op de naaf zo gemaakt dat er zo min mogelijk overbodig materiaal aan zit. Om de weerstand ook zo laag mogelijk te houden zitten er keramische USB lagers in, die extra licht moeten lopen.

Ook moeten de wielen voldoende sterk zijn, want er wordt een gewichtslimiet van 120 kilogram opgegeven. Beide wielen hebben 21 RVS double butted spaken met aluminium nippels. Maar een belangrijk deel van de sterkte van het wiel komt door het velgbed dat zo ontworpen is dat er geen gaten in hoeven te zitten.

De wielen zijn per direct verkrijgbaar en kosten € 2045,- voor Shimano en Campagnolo cassettes. Voor de SRAM XDR body-variant betaal je € 2053,-

Meer info via Fulcrum