Naast het registreren van je ritten en het motiveren om meer te fietsen, kan je Strava in 2015 actiever gaan gebruiken. Ze bieden nu zogeheten ‘Training Plans’ aan, waarmee je een compleet plan voorgeschoteld krijgt op basis van het doel dat je wilt bereiken. Dat kan bijvoorbeeld een klim zijn van 10 of 60+ minuten, of een sprint van 90 seconden.

Alle plannen beginnen op een maandag en duren vier weken (28 dagen). Wat betreft de trainingen zelf kan je nog enige invloed uitoefenen door aan te geven hoeveel uur je per week wil (of kan) trainen. Afhankelijk van je plan krijg je dan gedurende vier weken dagelijks een overzicht met oefeningen toegestuurd. Elk plan is gebaseerd op vijf workouts per week; op dinsdag, woensdag en donderdag en de lange ritten op zaterdag en zondag. De maandag en vrijdag zijn vaste rustdagen. Deze specifieke oefeningen zijn samengesteld door specialisten van Carmichael Training Systems, en dus niet door Strava zelf. Alle oefeningen zijn in detail beschreven en refereren naar het resultaat van de field test. Bij deze test bouw je over een aantal minuten de intensiteit op waarbij je ook let op je cadans. Dat doe je twee keer waarna een gemiddelde hartslag en/of vermogen kan worden berekend. Dit kan je zowel binnen als buiten doen. Als voorbeeld; wil je gaan trainen voor een klim van 10 minuten dan krijg je een plan met een duur van vier weken, met ongeveer vijf trainingen per week.

strava.training.plan.3

 

strava.training.plan.11

Training videos

Wat Strava ook nog aanbiedt zijn videos die je kan gebruiken bij het trainen thuis. Dat zijn videos die je afspeelt op de televisie of computer die je voor je trainer hebt staan. Ze zijn helemaal gericht op specifieke doelen en worden ondersteund met bijpassende (opzwepende!) muziek en teksten die aangeven wat je moet en waar je op moet letten. Ze komen van The Sufferfest, wat vrij vertaald het feest der afzien betekent. Ze doen dit al een tijdje zeer creatief en vooral effectief waarbij ze je meenemen in hun Sufferlandria en het binnen-trainen echt een stuk leuker wordt. Strava biedt hun Premium members (want voor niets gaat alleen de zon op natuurlijk) een aantal videos van ze aan, maar via The Sufferfest zelf zijn er nog veel meer te gebruiken.

De trainingen en video’s zijn dus alleen beschikbaar voor Premium – dus betalende – leden en zijn nog niet vertaald, alles is in het Engels. Daardoor houden ze de link voor ‘anderstaligen’ raargenoeg nog verborgen, maar wel toegankelijk. Volg deze link http://www.strava.com/athlete/training-plans om toegang tot de plannen te krijgen.