De UCI speelde al langer met het idee van een ‘Super WK’ en in samenwerking met Glasgow en Schotland zal dit in 2023 voor het eerst worden georganiseerd. Het evenement is een samenvoeging van dertien verschillende kampioenschappen die onder de vlag van de UCI vallen. En dan gaat het niet alleen om wielrennen, maar bijvoorbeeld ook mountainbiken, para-cycling, BMX en baanwielrennen.

Het mondiale middelpunt van de wielersport
Het evenement zal twee weken duren waarbij Glasgow het centrale punt is. De reden dat Glasgow is gekozen als host voor dit eerste UCI Cycling World Championships komt onder andere door de ervaring die zij hebben met grote events als de Commonwealth games, wereldbekers in het mountainbiken en baanwielrennen. Het evenement is een samenwerking tussen de UCI, EventScotland, Glasgow Life, UK Sport en British Cycling. De accomodaties zijn er al en er is dus geen noodzaak om nieuwe stadions te moeten bouwen. Na de verkiezing van Lappartient als president van de UCI heeft hij de toezegging gedaan dat dit WK er zou komen. Het plan is om het vanaf 2023 elke vier jaar te organiseren in het jaar voor de Olympische zomerspelen. De UCI wil hiermee wereldwijd de ogen gericht hebben op het fietsen.

Om een idee van de omvang te krijgen: tijdens het WK wielrennen van afgelopen zomer waren er twaalf wedstrijden in verschillende categorieën. Tijdens de Cycling World Championships is dit slechts één van de dertien disciplines. Bijna de hele wielerwereld zal die twee weken van augustus afreizen naar Glasgow en dat zal qua planning en logistiek heel wat voeten in aarde hebben. Gelukkig hebben de organisatoren nog een aantal jaar want ik ben erg benieuwd hoe het er uiteindelijk uit zal gaan zien. De dertien WK’s die worden gehouden staan in onderstaande lijst:

UCI Road World Championships
UCI Para-cycling Road World Championships
UCI Track Cycling World Championships presented by Tissot
UCI Para-cycling Track World Championships
UCI Mountain Bike Cross-country World Championships presented by Mercedes-Benz
UCI Mountain Bike Downhill World Championships presented by Mercedes-Benz
UCI Mountain Bike Marathon World Championships
UCI Mountain Bike Cross Country Eliminator World Championships
UCI Trials World Championships
UCI BMX Freestyle Park World Championships
UCI BMX World Championships
UCI Indoor Cycling World Championships
UCI Gran Fondo World Championships

Via UCI.org

Headerfoto van Simon Wilkinson/SWPIX.COM via trackworldcup.co.uk

Tags: