Online zijn er veel aanbieders van wie je leuke racefiets- of gravelroutes kunt downloaden. Toch komt het vaak voor dat je kleine aanpassingen wilt doen en met veel apps is dat niet altijd eenvoudig. Als je bijvoorbeeld wilt inkorten, uitbreiden of twee routes aan elkaar wilt knopen gebruiken wij GPX.studio.

Routeplanner met vrijheid

Met name twee leuke routes samenvoegen is met veel bekende tools een uitdaging. Zo kun je bij andere tools weliswaar de route aanpassen, maar is het lastig om bijvoorbeeld een gedeelte van een route toe te voegen aan die uit een ander bestand. Met GPX.studio kun je meerdere bestaande routebestanden in één bewerking inladen, aanpassen en samenvoegen. Elk bestand verschijnt als een gekleurd tabblad onderaan het scherm. De delen die je niet nodig hebt, kun je verwijderen, en daarna kun je de afzonderlijke delen weer samenvoegen.

Naast bestaande bestanden openen, kun je zelf nieuwe tabbladen toevoegen en intekenen op de kaart. De tekentool kan automatisch verharde wegen volgen, maar ook de onverhard paden voor gravelroutes. Je kunt aanpassen welk type wegen je wilt volgen. Hoewel we aanvankelijk wat moesten zoeken naar de opties, werkt de tool als je ‘m doorhebt snel, betrouwbaar en overzichtelijk. Uiteindelijk kun je alle routes samenvoegen tot één GPX-bestand voor je fietscomputer.

Gedetailleerde kaarten en gratis

De tool kan je gratis en onbeperkt gebruiken. Je hebt toegang tot allerlei gedetailleerde kaarten en overlays, zoals Strava Heatmaps, Cyclo Open Street Map of kaarten van Mapbox. Dat je de routes niet in een online account kunt opslaan, vinden we het enige minpuntje. Zo kun je maar één project tegelijk bewerken. Je kunt overigens wel de route exporteren, lokaal opslaan en later weer inladen. Gewoon maar eens proberen.

Bekijk GPX.studio.

Tags: