Het wielerseizoen van 2020 is nog niet eens gestart en we kijken al vast vooruit naar 2021. Het grootste wielerevent ter wereld, de Tour de France, zal volgend jaar van start gaan in Denemarken. In Kopenhagen om precies te zijn. Denemarken is het tiende niet-Franse land waar de Tour van start zal gaan.

Grand Depart Tour de France Denemarken

Proloog
Op vrijdag 2 Juli zullen de renners starten met een proloog van 13 kilometer rondom Kopenhagen. Een rondje door het historische deel van de stad en langs het wereldberoemde beeld van de Kleine Zeemeermin. Het parcours is biljartlaken-vlak en kent het nodige bochtenwerk. Op het eerste gezicht lijkt het geschikt voor de echte explosieve proloog specialisten die na de vele scherpe bochten weer volle bak aan kunnen zetten.

Grand Depart Tour de France Denemarken Proloog

Etappe 2: Roskilde Nyborg
De tweede etappe begint in Roskilde, dat je wellicht kent van het gelijknamige festival. De stad waar jaarlijks zo’n 100.000 mensen het Roskilde Festival bezoeken zal op zaterdag het startdorp zijn. Vanuit Roskilde zullen de renners de kathedraal passeren, voordat ze richting Nyborg rijden. In totaal is deze etappe 199 kilometer lang. De kathedraal staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is tevens de begraafplaats van de koninklijke familie. Het beste is tot het laatst bewaard want op zo’n 21 kilometer van de finish wacht de Grote Beltbrug. Deze brug is maar liefst 18 kilometer lang en verbind de eilanden Funen en Seeland met elkaar en daar heeft de wind vrij spel. Normaal gesproken is deze brug niet toegankelijk voor fietsers. Mocht het peloton in waaiers uiteenvallen kunnen we misschien de eerste grote verschillen al noteren, want na de brug is het nog maar 3 kilometer tot de finish in Nyborg.

Grand Depart Tour de France Denemarken, etappe 2

Etappe 3: Vejle – Sønderborg
De laatste etappe op Deens grondgebied zal starten vanaf het schier-eiland Vejle. Tijdens deze etappe van 182 kilometer passeren de renners onder andere de Runestenen van Jelling en de historische stad Christiansfeld. Beide bezienswaardigheden staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en daarmee krijgen renners en publiek in drie dagen tijd veel historie van Denemarken te zien. In deze etappe zal er iets meer hoogteverschil zijn dan etappe één en twee, maar dit zal niet voldoende te zijn om sprinters te kunnen lossen.

Grand Depart Tour de France Denemarken, etappe 3

Extra rustdag
Na deze Deense driedaagse volgt op maandag al de eerste rustdag, waarbij ook de eerste verplaatsing op de agenda staat. Waar deze verplaatsing naartoe leidt is nog een verrassing. Het is wel bekend dat de renners op 25 juli de laatste etappe rijden rondom de Champs Élysées. Met de start van de Grand Départ op vrijdag en de finish op zondag, zijn de renners een dag langer onderweg dan we de afgelopen jaren gewend zijn. Ze krijgen in de editie van 2021 een extra rustdag en zullen dus ‘gewoon’ 21 etappes koersen voor de winst.