Sportful introduceerde onlangs al hun nieuwe lijn kleding voor het gravelrijden en we werden door ze uitgenodigd het te komen proberen. Niet in een warm en zonnig Italië, maar een grauw en regenachtig Ploegsteert, Henegouwen, ver in het Zuid-Westen van België. Onder begeleiding van de altijd goedgemutste ultrafietser Kristof Allegaert gingen we het gebied verkennen.

Niet zo maar een dorp overigens, Ploegsteert. Het is de thuishaven van wijlen Frank Vandebroucke, of VDB voor de kenners. Het is ook de streek van Gent-Wevelgem waar sinds een aantal jaar de Plugstreets deel van uitmaken. Dit is een aantal deels onverharde stroken die ter nagedachtenis zijn aan de Eerst Wereldoorlog. De Britten noemden het dorp ‘Plugstreet’. We hebben afgesproken in Restaurant-Café De La Grand Place aan een plein dat niet zo groot is als de naam misschien doet vermoeden. Maar dat is niet erg. Alles klopt. Het weer, de ambiance, het is allemaal zoals men denkt dat het daar vaak is. Het heeft geen effect op de stemming al is het voor de foto’s verre van ideaal. De lichte en luchtige kleding met korte mouwen en korte broekspijpen is niet het eerste dat je uit de kast zou pakken voor een ritje vandaag. Maar Sportful, kledingmerk zijnde, heeft wat Fiandre jasjes meegenomen die iedereen graag aanneemt. Niet veel shirtjes op de fietsfoto’s die dag daarom helaas. Om die reden hebben we achteraf nog wat extra foto’s gemaakt om een idee te krijgen van de kleding.

Giara = Gravel
Giara is Italiaans voor Gravel, de naam ligt daarmee voor de hand dus. De nieuwe Giara en Super Giara haken in op de populairiteit van het gravelrijden, maar zijn voor verschillende type renners. De Giara-lijn wordt als iets comfortabeler ingezet, ook geschikt voor fietsers die graag het avontuur opzoeken, maar ook het ritje naar de koffiebar, zoals ze het zelf zeggen. Wel net iets anders dan de doorsnee wielerkleding, vinden ze. En dat is ook wel zo. De jersey is er in zwart, grijs en groen, met verschillende tonen en een grote reflecterende band.

Supergiara voor als het sneller moet
De Supergiara-lijn is de overtreffende trap van de bovengenoemde. Deze is juist gericht op het avontuur en langere tochten. Het design is anders, maar de kleuren zijn vergelijkbaar. De link tussen de twee lijnen is duidelijk. De Supergiara-lijn heeft vooral een wat strakkere pasvorm. Strak dus, maar het jersey zit lekker en knelt nergens door de stretch in het materiaal. Het heeft drie open zakken op de rug waarvan de middelste iets hoger is. Er is ook nog een extra zakje met rits, altijd handig. Vergelijkbaar met de Bodyfit Pro jerseys van Sportful is ook de Supergiara jersey licht en dun. Kenmerkend en natuurlijk opvallend zijn de reflecterende oranje balken op de schouders en de rug. Die zie je ook terug op de broek. Goed voor de zichtbaarheid natuurlijk. Op de zwarte en grijze variant zijn deze balken zwart, maar ook reflecterend.

Bibshort met drie zakken
De Supergiara bibshort onderscheidt zich wel heel sterk van de Giara. Deze heeft namelijk een zak op de linker broekspijp en twee achterop de rug. De zakken zijn met dun mesh gemaakt. Op de broekspijp kan je dan altijd zien wat er in zit, maar er blijft daardoor ook geen water in staan. De zak op de zijkant is echt heel handig als je dingen meeneemt waar je makkelijk bij moet kunnen zonder dat je hoeft te ‘graaien’ in je achterzak. Ik zal het niet elke rit gaan gebruiken, maar ik had er bijvoorbeeld wel steeds een gelletjes, reepje en fietscomputer (bij gebrek aan houder) in zitten.

De zakken op de rug zijn vooral handig als je veel mee wilt nemen. Op deze manier kan je verdelen en hoeft niet alles in de zakken van je trui. De pijpen van de broek zijn langer dan gemiddeld. Dat gevoel is wennen, maar in de regen in België was ik er al snel blij mee. De pijpen zitten strak om je been, het geeft een soort compressiegevoel dat ik zelf altijd wel prettig vind. De bretels zijn dun en comfortabel.

Koerspet en sokken zijn ook net even anders
De collectie heeft meer accessoires, bij de rit in Belgie kregen we er de sokken en koerspet bij. Die zijn ook weer anders dan je gewend bent. De koerspet heeft een stevige klep, maar de rest is van heel dun en stretchy materiaal. Geen katoen zoals je vaker bij petjes ziet. Hij zit daardoor heel lekker en zal niet snel te warm worden. Doordat het petje zo dun is, zal je helm vrijwel altijd ook nog steeds goed passen.

De sokken zijn ook heel dun. Deels van mesh rond de enkels en Meryl Skinlife dat een zweetlucht voorkomt. Het is heel ander materiaal dan ik gewend ben sokken. En ook veel dunner dan dat ik hoopte in dit weer. Doordat ze dun zijn en strak zitten, passen ze goed om je voeten en enkels. Aan de bovenkant van de sok zit een siliconen gripper die de sokken hoog houdt. Zelfs bij mijn relatief dunne enkels zitten ze strak. Daardoor blijven ze goed zitten maar ik kan mij voorstellen dat als je juist dikkere enkels hebt dit minder fijn zit.

Het weer werkte niet helemaal mee die dag, maar leuk was het wel daar rondom Ploegsteert! Het is de periode rondom de kasseienklassiekers en dat geeft het aanwezig zijn in deze regio alleen nog maar meer cachet. Maar juist ook de Plugstreets en de vele oorlogsgraven waar je langs komt maken het een bijzonder gebied. Bijzonder mooi ook, moet ik zeggen. De wegen zijn rustig en landschap glooiend. Hier kom ik graag nog een keer terug, ook als het weer zo nat en koud is!

De Sportful Giara jersey en bibshort kosten resp. € 85,- en € 90,-. De Supergiara jersey en bibshort € 100,- en € 140,- Alle overige info en prijzen bij Sportful.