Vorig jaar reden Chris Froome en Sam Bennet in de Vuelta met een vreemde futuristische bril. Dit blijkt nu een prototype van de Oakley Kato geweest te zijn. Een bril waarbij ik een beetje het Terminator gevoel krijg. Het is een aparte verschijning en ik weet niet of ik er mee zou rijden. Ik heb een zwak voor Oakley brillen, maar deze laat ik misschien wel letterlijk aan m’n neus voorbij gaan :).

Oakley Kato

De Oakley Kato heeft drie verschillende uitvoeringen en deze zijn allemaal zwart. Met zwart doel ik dan op het montuur dat feitelijk alleen maar bestaat uit de pootjes van de bril. Het grootste verschil tussen de drie uitvoeringen zit in het type en de kleur van de lens. De herkenbare Oakley Icons (de logo’s aan de zijkant van de bril) matchen met de kleur van de lens. De pootjes van de bril kun je ‘draaien’ om de hoek ten opzichte van de lens aan te kunnen passen zodat de lens recht voor je ogen komt te zitten. Om dit helemaal goed aan te laten sluiten worden er drie verschillende nosepads meegeleverd.

En dat is dan het speerpunt van deze bril: de lens. Deze hebben ze zo gemaakt dat hij aansluit op de vorm van je gezicht. De lens valt over je neus en er zit rondom geen rand of montuur. Achter de voorgevormde neus zit wel een neusstukje zodat de bril goed blijft zitten. Het idee van Oakley is dat op deze manier de lens zo dicht mogelijk aansluit op je gezicht. Door het weglaten van het montuur heb je volledig zicht en zal je misschien niet eens merken dat je een bril op hebt. De lens is versterkt om zo de stevigheid op te vangen waar normaal gesproken het montuur voor zorgt. Bijkomend voordeel is dan ook dat de lens een betere bescherming heeft bij impact van bijvoorbeeld een val.

De lens van deze Kato heeft Oakley’s Prizm technologie en die zorgt voor een beter contrast en helder zicht. Je hebt keuze uit de Prizm Road, Prizm Black of Prizm Sapphire lens. Je kunt dit wat makkelijker omschrijven als de rode, blauwe of zwarte lens en zoals gezegd zie je dit ook weer terug in de kleur van de Icons op de pootjes. Zoals de titel al zegt: Hate it or love it. De meningen zijn verdeeld en de prijs zal wat dat betreft ook een discussiepunt kunnen zijn. Voor een Oakley Kato betaal je namelijk € 270,- en dat vind ik wel fors voor een fietsbril.

Tags: