Bij Shimano hebben ze voor het gravelen een serie RX schoenen. De RX8 gaat alweer wat jaartjes mee en dus vonden ze het tijd voor een update. En naast de update van de RX8 schoenen komt Shimano nu ook met de RX8R uitvoering voor de avonturier. Daarmee kan je nu bij Shimano kiezen uit twee topmodellen als het gaat om gravelschoenen. De RX8 voor gravelraces en de RX8R voor avontuurlijke trips met je gravelbike.

De lichtgewicht RX8 zien er gaaf uit

Als het gaat om schoenen om mee te racen dan is gewicht vaak het eerste waar naar wordt gekeken. En dat zit bij deze vernieuwde RX8 wel goed want met een opgegeven gewicht van 268 gram (maat 42), zijn ze 28 gram lichter dan het offroad topmodel de Shimano S-Phyre XC9. Het bovenwerk van de nieuwe RX8 schoenen heeft een verbeterde ademende werking en aan de voorkant is er meer ruimte voor de tenen. In vergelijking met zijn voorganger is de sluiting vernieuwd want deze gaat nu met de BOA Li2 sluiting, met grip van rubber. De stijfheid van de zool is gelijk gebleven en dat is 10 op Shimano’s schaal die tot 12 gaat.

De prijs van € 229,- is gelijk gebleven, maar daarvoor kan je nu wel kiezen uit drie verschillende kleuren of designs. De schoen is verkrijgbaar in het zwart, zilver of met een design van tropische bladeren. De designs van de schoenen zijn met inkjet op het kunststof bovenwerk geprint en dat ziet er superstrak uit. De zilveren schoen heeft een mooi subtiel verloop naar zwart en vooral het design met de tropische bladeren vind ik heel mooi. Aan de achterkant is er in de kleur van de schoen het type RX8 afgebeeld. De schoen is verkrijgbaar vanaf maat 36 tot en met 48, en vanaf maat 37 behoren de halve maten ook tot de mogelijkheid.

De avontuurlijke RX8R schoenen

Het meest opvallende nieuws is deze RX8R. Een nieuwkomer in de gravelschoenen line-up van Shimano. De schoen is voor een heel groot deel hetzelfde, zoals de stijfheid van de zool, de BOA Li2 sluiting en een geprinte design. Het koperkleurige metallic oranje design vind ik heel gaaf en past erg goed bij het avontuurlijke idee van deze schoen. Het verschil met de bovengenoemde RX8 schoen is dat er bij deze RX8R een sok om de enkel zit. Deze is van een gebreide knit stof en biedt extra bescherming aan je enkel tegen stof, water en opspattende stenen als je op ruig terrein bent. De schoen is niet volledig waterdicht, maar met deze sok kan je wel een riviertje oversteken zonder dat je schoenen meteen vollopen met water.

De RX8R schoenen zijn verkrijgbaar vanaf maat 38 tot en met 48. Vanaf maat 41 zijn de schoenen er ook in halve maten. Een paar RX8R schoenen kost € 274,95 en ze zijn per direct beschikbaar. De extra beschermende sok maakt de schoen iets zwaarder. In maat 42 weegt deze nl. 290 gram. Naast de bescherming zal de sok ook zorgen voor wat meer comfort rondom je enkel, aldus Shimano.

via Shimano