Afgelopen jaar was geen topjaar voor de sport waar de meeste lezers hier toch van houden. Het bommetje van Lance, teams die de deuren moesten sluiten en een WK dat letterlijk in het water viel. Toch wilde we nog even bij één interessante statistiek van dit jaar stilstaan: het totaal aantal teamoverwinningen.

Want ondanks dat fietsen toch echt gaat over individuele kwaliteiten, komt er natuurlijk in de (semi) professionele wereld behoorlijk wat teamwork bij kijken. Want winnen betekent blijde sponsoren en blijde sponsoren betekent een mogelijke voortzetting van de financiële investering. En hoewel de bestedingen blijkbaar stijgen (en renners dus beter verdienen) zijn er helaas een aantal namen die hun belangen hebben stopgezet. Eens kijken of dat wel terecht was..

We hebben op 2 momenten (augustus en eind 2013) naar de overall UCI teamoverwinningen ranking gekeken en dan zie je toch een aantal opvallende zaken. Zo is OmegaPharma/QuickStep in de statistieken een meer dan dominant team. Mark Cavendish neemt natuurlijk een groot deel van de overwinningen (ongeveer eenderde) voor zijn rekening. Maar toch, als je het over dominante teams hebt dan wordt meestal Sky genoemd in dezelfde zin. En die hebben dan toch nog maar weinig aan hun palmares toegevoegd na augustus. In de laatste 4 maanden wisten ze nog maar 4 overwinningen te boeken. En wat over de nummer 2: Belkin! Gek genoeg voelt het alsof ze wel een goed jaar hebben gehad, maar tweede team? In de Chinese Tour van Hainan hebben zij natuurlijk wel nog een fikse slag geslagen. Laatste opvallende feit: Saxo Tinkoff, met toch nog steeds één van de toppers van de pro tour in huis: Contador. Zij houden zich op aan het eind van het ‘rechterrijtje’. Blijkbaar maakt 1 topper nog geen topteam.

Volgens ons voldoende opvallende feiten om te delen, deze ietwat saaie statistieken, omdat ze inzicht geven in de meer zakelijke kant van het fietsen en het moeilijke parket illustreren waar je als renner in kunt zitten. Ga je voor je eigen succes, of werk je voor het team. Ook als fan is wielrennen soms wat ingewikkeld. Ben je net aan die nieuwe outfit gewend, stapt de sponsor op… waarschijnlijk dat daarom de meeste kijkers eerder een renner volgen dan een team. We kijken nu al uit naar de eerste wedstrijden van 2014!