Na de Enve SES 5.6 wielen, die twee maanden geleden werden gelanceerd, is er nu wederom nieuws van Enve. Vanaf nu is het eerste Enve SES Disc wiel verkrijgbaar. En in dit geval bedoelen we met Disc een dicht achterwiel voor tijdrijders en triatleten. De ontwikkeling van dit wiel heeft vijf jaar geduurd. De reden is dat ze met het Disc wiel een stap voorwaarts wilden maken ten opzichte van het SES 7.8 wiel, dat tot op heden het vlaggenschip was als het op tijdrijden aankomt.

Enve SES Disc
Bij alle wielen die uit de Enve fabriek komen wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van het Smart Enve System. Dit zijn de aerodynamische eigenschappen van de hand van aero-specialist Simon Smart. De prototypes worden getest in de windtunnel van Mercedes – AMG en als dit voldoet aan de eisen gaan de wielen in productie. Naast aerodynamica is er tijdens het proces ook rekening gehouden met de rij eigenschappen van het wiel. Net als de rolweerstand en het remvermogen. Het is een wiel dat het best tot zijn recht komt bij snelheden boven de 44 km/h gemiddeld.

Het wiel is tubeless ready en weegt 1225 gram. De binnenbreedte van de velg is 18,5 mm en de buitenbreedte van de velg is 27,5 mm. Volgens de windtunnel tests is een 25 mm band de meest optimale combinatie. Het carbon wiel is gevormd uit één geheel aan carbon vezels. Dit betekent dat het carbon in een volledige mal wordt gelegd zodat er nadien niet hoeft worden geboord, gezaagd of delen moeten worden gelijmd. Dit voorkomt extra gewicht en zwakke plekken. Zo hebben ze bijvoorbeeld het gat en de opening voor het ventiel al meegenomen in het ‘mold’-proces. Bij het wiel wordt een pompkop geleverd met een 90 graden hoek, zodat je met alle pompen je band kan oppompen.

Het oppervlak van het wiel heeft, tussen de lagen carbon, PMI-foam. Dit is licht van gewicht en biedt extra stevigheid voor een stijf wiel. Het wiel is verkrijgbaar voor reguliere remmen en daarbij heeft de remrand dezelfde techniek die ook is gebruikt bij de Enve SES 5.6 wielen. Het SES Disc wiel is ook beschikbaar voor schijfremmen. In dat geval gaat het monteren middels een 12 mm steekas. Het wiel is vanaf nu verkrijgbaar voor $ 2700,- en is geschikt voor Campagnolo en Shimano/SRAM. Omgerekend zal je ruim € 2300,- kwijt zijn voor een Enve SES Disc wiel.