Steeds vaker zien we in het gravelwereldje dat wordt gezocht naar aerodynamische voordelen. Zo zijn er al aero gravelframes en wordt er uiteraard gekoerst met hoge velgen. Voor de echte hardrijders lanceert nu een nieuw Aero stuur in de Discover serie. De serie waar alle gravelspecifieke onderdelen van het merk onder vallen. Het PRO Discover Aero racestuur van carbon kan worden gemonteerd in combinatie met de Discover Stem 10 vergroot stuurpen. Een knap stuurtje als je mij vraagt.

Bekende looks

Het stuur komt mij erg bekend voor, want hij lijkt erg op de PRO Vibe Evo Cockpit uit het wegassortiment van PRO. Alleen voor het gravelen heeft PRO niet gekozen voor een cockpit maar voor een los stuur met een bijpassende stuurpen, zodat je meer mogelijkheden hebt om je houding aan te passen en stuurpen te wisselen. De kabels lopen onder het stuur in een gleuf, zodat je er makkelijk bij kan voor onderhoud. Daarnaast heeft het als voordeel, zeker als er een stuurlint om gewikkeld is, dat het de aerodynamica niet beïnvloed. Net als bij de eerder genoemde PRO Vibe Evo sluit het stuur perfect aan op Shimano shifters en daarvan hebben we al ervaren dat dit erg comfortabel is.

Met een compacte drop van 100 mm en een flare van 12 graden is het goed te herkennen als gravelstuur. Door een vlakke bovenkant van het stuur heeft het een aerodynamische vormgeving en kunnen je handen er lekker op rusten. Het stuur komt in drie breedtes: 40, 42 en 44 cm. Het heeft een reach van 72 mm. Wat ik persoonlijk mooi vindt aan dit stuur is dat het zijn bekende vorm houdt, ook met stuurlint eromheen.

De nieuwe stuurpen

De Discover stem 10 is de nieuwe stuurpen die samen met het stuur wordt gelanceerd. De stuurpen ziet er robuust en stevig uit, en matcht goed met het aerostuur. De stuurpen heeft een hoek van ±10 graden en Di2 kabels kunnen netjes intern worden weggewerkt. De stuurpen heeft een ‘flipable design’ zoals PRO het noemt. Daarmee bedoelen ze dat je de stuurpen kan omdraaien, waardoor je de keuze hebt uit een hoek van +10 of -10 graden, Handig! De stuurpen komt in zeven verschillende lengtes, van 60 mm tot 120 mm. Bij 60 mm weegt de stuurpen 146 gram.

Via Pro Bikegear