Het rijden van digitale wedstrijden is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zo zijn er renners die via Zwift de weg naar de WorldTour hebben gevonden en was er afgelopen jaar het eerste NK en WK E-Racing. Dit jaar zal op 1 december het NK E-Racing plaats vinden en dit is tevens de kwalificatie voor het WK E-racing dat in februari 2023 zal zijn.

Nederlands kampioenschap op Zwift

Op donderdag 1 december is het Nederlands kampioenschap E-Racing in je eigen paincave. Want dat is dan toch wel een voordeel van zo’n NK. Je kan deelnemen vanuit je eigen huis, mits je voldoet aan de lijst met (strenge) voorwaarden. Om het NK E-Racing op een eerlijke manier te laten verlopen moet je setup aan een aantal eisen voldoen, en wordt er verschillende data van je gevraagd. Zo moet je in het bezit zijn van een direct drive smart trainer en zijn gegevens als hartslag, power en cadans verplicht. Deze gegevens moeten 95% van de wedstrijd zichtbaar zijn. Ook wordt er een weegvideo van je gevraagd om te controleren of dit klopt met de data van je powerfile. Je Zwift account moet zijn gekoppeld aan Zwiftpower voor de uitgebreide data analyse en dit zal dan ook nadien nog door de jury worden bekeken.

Het parcours en de wedstrijden

Naast de technische en lichamelijke data, moet je ook in het bezit zijn van een KNWU licentie om je in te kunnen schrijven. Voor licentiehouders gaat dit op de vertrouwde manier via de mijnKNWU portal. Op donderdag 1 december worden er twee wedstrijden gereden. Om 18:30 uur zijn eerst de dames aan de beurt. Inschrijven kan met een startlicentie maar ook in de categorieën sportklasse, amateur, elite, belofte, prof A en prof B. Tijdens het event moet je op een ‘gewone’ racefiets rijden. Tijdritfietsen en Tron-bikes zijn niet toegestaan. De wedstrijd gaat over 31 kilometer op de Hilly Route in Watopia. De finish ligt bovenop de 900 meter lange Hilly KOM.

De heren zullen om 20:00 uur starten en ook hier is een tijdritfiets of Tron-bike niet toegestaan. De licenties waarmee je kan inschrijven zijn gelijk aan die van de vrouwen. Dat geldt ook voor de Hilly Route in Watopia, echter zullen de heren een ronde extra rijden voordat ze na 39 kilometer finishen bovenop de Hilly KOM.

Uitgebreide informatie over de aanmeldprocedure, de weegvideo en een lijst met toegestane trainers en powermeters kan je vinden op de website van de KNWU.

Tags: