Het Engelse bedrijf Hexr is al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van een custom fietshelm. Hierbij maken ze onder andere gebruik van 3D printen en dat is een techniek die we de laatste tijd steeds vaker zien bij producten voor het wielrennen.

3D scan van je hoofd

De helm wordt gemaakt op basis van een 3D scan van je hoofd. Het is dus niet een helm die je in een winkel in de schappen zal zien liggen. De scan kan gemaakt worden op het hoofdkantoor van Hexr in Londen, bij een winkel die Hexr in het assortiment heeft, of je kan een afspraak maken waarbij er iemand thuis komt om je hoofd te scannen. Dat laatste is overigens alleen mogelijk als je in Londen woont.

3D geprint en 100% biologisch

Tijdens het scannen van je hoofd wordt er een digitaal model gevormd dat bestaat uit 30.000 punten. Aan de hand van dit model komt er een schaal uit de 3D printer, die precies aansluit op je hoofd. De schaal van de helm heeft de vorm van een honingraat. Deze wordt geprint van 100% biologisch materiaal dat wordt gemaakt van Castor olie (een plantaardige olie). De binnenkant van de helm is gevormd naar jouw hoofd. Aan de buitenkant is de helm voor iedereen hetzelfde.

Honingraat is 26% veiliger

De keuze voor de honingraat structuur is bewezen veiliger. Het heeft de eigenschap dat het de kracht van de impact beter kan verdelen en volgens eigen metingen van Hexr is het tot 26% veiliger. Wat bijdraagt aan de veiligheid is dat de kap van de helm bij impact los schiet van de schaal. Hierdoor wordt de rotatie, die bij een val ontstaat, ongedaan gemaakt. De aerodynamische kap van de helm heeft aan de voorkant drie grote ventilatie gaten waar koude lucht door naar binnen kan. Aan de achterkant zitten meerdere ventilatie gaten, en zie je de open structuur van de honingraat. Hier kan de warme lucht weer naar buiten.

Custom helm voor een custom prijs

De helm bestaat uit de kap, de schaal met honingraat structuur, het ratchet systeem en de bandjes. Al deze onderdelen zijn vervangbaar wat de duurzaamheid van de helm ten goede komt, zolang je niet valt natuurlijk. Door de custom fit en het duurzame karakter heeft de helm wel een hoge prijs. Het laten aanmeten van een Hexr helm kost GBP 299,-. Als je dat omrekent naar Euro’s kom je op een bedrag van ongeveer € 380,-. Qua kleur heb je keuze uit een witte of zwarte kap. De rest van de helm is volledig zwart van kleur. Kan je niet kiezen, of wil je wat afwisseling is er de mogelijkheid om een extra kap te bestellen. Deze kost GBP 29,99 en dat is omgerekend een kleine € 38,-.

Meer info via Hexr

Tags: