Ik ga niet zeggen dat een grote ronde voor mij geen geheimen meer heeft, maar ik durf wel van mezelf te zeggen dat ik goed op de hoogte ben van het reilen en zeilen ervan. Maar dat is niet vanzelfsprekend en heeft bij mij ook heel wat jaren geduurd voordat ik wist wat ik nu weet. We zitten aan de vooravond van de start van de Tour de France en op de website geven ze tekst en uitleg over de belangrijkste items tijdens zo’n ronde.

Tour, Vuelta en Giro

De filmpjes zoals we ze hieronder laten zien, zijn specifiek gemaakt voor en door de Tour de France. Maar deze gaan voor een groot deel ook op voor de andere twee grote rondes die we kennen. De Vuelta a Espana (ronde van Spanje) en de Giro d’Italia (Ronde van Italie). Deze duren ook drie weken, hebben vaak twee rustdagen, kennen een algemeen klassement en werken met verschillende leiderstruien. Uiteraard zijn er ook verschillen te melden, zoals de kleuren van de truien en de herkomst er van, maar met deze filmpjes van de Tour zal ook de Giro en de Vuelta een stuk duidelijker worden! Onderstaand filmpje is een samenvatting van wat er allemaal bij komt kijken tijdens zo’n Tour de France.

Specifieke uitleg

Wil je nou wat meer weten over een specifiek items van de Tour, kan je op de website ook direct op een filmpje klikken. Sommige items die ook in bovenstaande samenvatting ter sprake komen worden nog wat duidelijker uitgelegd. Daarnaast staan er ook filmpjes met uitleg over de reclamekaravaan, de rol van knechten en de bepaling en uitingen van rugnummers en kaderplaatjes. Maar ook interessant zijn de filmpjes die de tactiek van het rijden in een peloton, ploegentijdrit en een sprint voorbereiding weergeven.

Alle filmpjes van de Tour de France kan je vinden op hun website. Hieronder een aantal voorbeelden van de kortere filmpjes met specifieke uitleg.

Comments are closed.