Superlicht, maar toch niet superduur. Hunt’s Hill Climb wielen zijn heel licht voor een specifiek doel.

Niet gemaakt voor de alledaagse ritjes of wedstrijden, maar specifiek voor korte klimmetjes. Het Britse Hunt Wheels heeft gemaakt voor het zogenaamde “Hill Climb” seizoen. Dat kennen we hier niet echt, maar in het Verenigd Koninkrijk vullen ze daarmee de leegte op tussen het weg- en crossseizoen. Dan kan je al je fitheid die je opgedaan hebt in de voorgaande maanden demonstreren in een wedstrijdje klimmen, of eigenlijk een klimtijdrit dus. Dat doen ze al behoorlijk lang en het trekt niet alleen veel renners, maar ook veel publiek en dat is natuurlijk leuk. Zeker bij de kortere klimmen kan het dan lekker druk worden en dat is weer goed voor het gejuich.

991 gram
Het beste wapen om zo’n klim te winnen is waarschijnlijk nog altijd je eigen lichaam. Heel veel trainen dus. Maar een zware fiets helpt ook niet. Sturen worden vaak afgezaagd in de bocht. Want dat onderste stuk gebruik je toch niet. Zo zijn er nog een paar dingen waar wat aan gewicht te winnen valt. Naast het frame zijn de wielen dan vaak het kostbaarste. Dankzij Hunt valt dat toch wel mee en je kan er flink gewicht mee besparen. Voor een kleine € 1.300,- heb je namelijk een set tube-wielen van 991 gram! Je zal wellicht nog wel ergens een dergelijk lichte wielset kunnen vinden, maar die kosten vaak het twee- of drievoudige. 991 gram. Minder dan 2 volle bidons dus!

De velgen wegen slechts 280 gram per stuk. Ondanks dat de wielen Hunt’s eigen tests heeft doorstaan raden ze af de wielen te gebruiken voor het ‘normale’ fiets- en racewerk en lange afdalingen met veel remmen. Hun andere wielen zijn daar geschikter voor, zeggen ze. En liever niet voor renners van 78kg en zwaarder trouwens, dat krijg je met die lichte spullen. De Pillar Megalite spaken wegen met 3,4 gram toch zo’n 1,8 gram minder dan bijvoorbeeld de veelgebruikte Sapim CX Sprint spaken. Met voor 16 en achter 20 scheelt dat toch bijna 64 gram.

Bijzonder licht dus allemaal en als we de regerend Hill Climb kampioen Dan Evans moeten geloven zijn ze ook nog eens goed stijf. Mocht je dit jaar nog een toptijd op de Cauberg of Camerig willen neerzetten, dan kan je alvast een pre-order plaatsen, in de 1e week van september zouden ze klaar moeten zijn.

Via Hunt Bike Wheels

Tags: