Wij gaan een interview houden met Lorena Wiebes, zij is in onze ogen het grootste talent voor de komende jaren in de sprint bij de Elite-vrouwen. Dit jaar reed ze als eerstejaars elite al het Europees Kampioenschap bij de profs met als resultaat een knappe 9e plek. Maar haar grootste overwinning is nog bij de junioren, ze won het Europees Kampioenschap in 2017. Ze rijdt nu bij Parkhotel Valkenburg Cycling Team en wij zijn benieuwd hoe Lorena kijkt naar het wielrennen
“Ik moet mij opnieuw bewijzen bij de Elite dames”
Wat vind jij belangrijk in het leven buiten het wielrennen?
Ik vind het belangrijk om het naast de fiets gezellig te hebben met vrienden en familie. Ik ga met vriendinnen soms uit eten en laatst waren we nog naar Halloween Fright Night geweest. Met de familie gaan we vaak varen als het mooi weer is op de Vinkeveense plassen.
Welke persoon in je leven heeft jou het meeste gevormd tot hoe je nu bent?
Deze vraag vind ik moeilijk, maar ik denk toch mijn vader. Mijn vader heeft mij het meeste geholpen met sport en hij fietst zelf ook. Hij probeerde mij altijd tips te geven ook al luisterde ik niet altijd, want ik luister toch wat sneller naar mensen van buitenaf. Mijn moeder helpt mij natuurlijk ook altijd met alles. Lachend voegt ze er nog aan toe: dat haar moeder altijd keurig haar wielrenkleren wast.
Hoe kijken wielrensters tegen jou aan als ze jou zien?
Ik had vorig jaar wel eens het idee dat junioren-meisjes tegen mij opkeken. Zelf vind ik dat apart want ik ben toch precies hetzelfde als een andere junioren meisjes.
Bij de elite vrouwen is het toch anders dan toen ik reed bij de junioren want nu moet ik mij opnieuw bewijzen in het peloton.
Tegen welke sporters kijk je op?
Bij de mannen kijk ik echt op tegen Peter Sagan want hij heeft een bijzonder imago en hij kan natuurlijk ook nog heel hard fietsen.
Bij de vrouwen was het vroeger vooral Marianne Vos en Anna van den Breggen. Maar nu ik ze al een paar keer gesproken heb en al een paar wedstrijden met ze heb gereden zie je dat het ook gewone mensen zijn.
“Ik wil een etappe winnen in de Boels Ladies Tour”
Je bent nu een professionele wielrenster, maar geniet je nu nog even veel van fietsen als in je jeugd?
Ja, ik vind fietsen zeker nog heel leuk. Maar dat komt ook omdat ik soms een training kan overslaan als ik geen zin hebt om te trainen. Ik vind het fijn dat fietsen niet altijd een verplichting is. Zo zorg ik er ook voor dat ik plezier in het wielrennen hou.
Wat zijn jouw doelen voor de komende jaren?
Ik hoop voor volgend dat ik mag starten bij het WK in Yorkshire. Volgend jaar ga ik ook proberen om grote wedstrijden te winnen. Mijn doel is de Ronde van Drenthe, een etappe in Boels Ladies en als ik en de ploeg mogen starten in de Giro Rosa hoop ik mee te spelen om de winst in de sprintetappes.
Ik zou ook graag weer de Amstel Gold race willen rijden want het is toch in je eigen land met veel publiek en een mooi parcours. Maar dan wil ik mij iets specifieker voorbereiden dan afgelopen jaar.
Voor de komende 5 jaar wil ik graag doorgroeien naar een andere ploeg. Boels-Dolmans Cycling Team vind ik echt een topploeg op dit moment, het materiaal is top en een nog meer professioneler omgeving dan waar ik nu zit.
Natuurlijk wil ik wereldkampioen worden maar dat wil natuurlijk elke wielrenster.
Voor de baan heb ik nog geen plannen maar in de toekomst zie ik mij wel wereldbekerwedstrijden rijden.
“Tijdens het EK wilde ze de sprint voor mij aantrekken”
Op welke prestatie ben je het meeste trots waar niemand van af weet?
Daar moet ik toch even over nadenken, maar voor het jaar 2018 was ik echt heel trots op mijn prestaties bij de WorldTour-koers Driedaagse Brugge-De Panne. Ik werd toen 4e in de sprint tussen de wereldtop.
Vroeger toen ik 8 jaar oud was ben ik nog NL-kampioen acrogym geworden Ik ben gestopt omdat ik mensen in de lucht moest gaan gooien en vond dat niet echt leuk ‘’zegt ze lachend’’.
Is het beeld dat professionele wielrenners alles voor hun sport doen waar?
Ik let persoonlijk niet echt op mijn voeding, ik eet gewoon wat ik wil en lekker vindt. Ik ga echt wel eens naar de McDonalds of ik eet lekker een pizza in het seizoen. Ook heb ik wel eens een avond voor de wedstrijd een pizza gegeten en reed de dag erna een goede wedstrijd. Ik vind dat je soms echt wel ongezond mag eten. Ik zag zelf laatst op internet een video voorbij komen dat Mathieu van der Poel na een crossweekend gewoon aan de patat zit. Dus professionele wielrenners eten niet alleen maar gezond.
Ik train gemiddeld 10-15 uur per week. In vergelijking met Marianne Vos train ik een paar uurtjes minder maar dat vind ik logisch want ze is al wat ouder dan ik.
Ik ben blij met het materiaal van de ploeg want alles krijg ik gesponsord dus ik hoef zelf niet meer een fiets te kopen wat ik bij de jeugd wel moest. Voor volgend jaar krijgen we andere fietsen want de ploeg wilt altijd het materiaal verbeteren waar we op rijden. Volgend jaar gaan we rijden op een fiets van Factor.
Hoe kijk je terug op het Europees kampioenschap van dit jaar?
Mijn persoonlijke doel voor het EK was om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten tijdens de wedstrijd. 2,5 ronde voor het einde kreeg ik helaas kramp naar mijn gevoel had ik te weinig gedronken en het was natuurlijk ook een zwaar parcours met heuveltjes. Ook was het lastig om te communiceren tijdens de wedstrijd met de ploeg en ploegleider want we hadden geen oortjes in.
De bedoeling was dat ik zou gaan sprinten voor de 3e plek maar wij reden het gat per ongeluk dicht naar de kopgroep waar Anna van der Breggen in zat. We reden namelijk zonder oortjes. Toen wilde de ploeg voor mij de sprint aantrekken ook al gaf ik aan dat ik niet meer helemaal fris was. Tijdens de sprint was het idee om mij af te zetten met Marianne Vos in mijn wiel zodat wij konden gaan sprinten.
Na de wedstrijd had ik vooral gemengde gevoelens want ik had nooit gedacht dat ik nog in de eerste groep zou zitten in volle finale en aan de andere kant teleurgesteld want we hebben de titel niet gepakt. Maar er werd mij niks kwalijk genomen door de ploeg of begeleiding.
“In het jaar dat ik Nederlands kampioen was geworden ben ik niet op trainingskamp geweest in de winter”
Vrouwenwielrennen is zich aan het ontwikkelen want belangrijke mannen wedstrijden worden nu ook vrouwen koersen maar vind jij dat er nog dingen anders moeten?
Bij veel UCI 1.1 en 1.2 wedstrijden rijden ook clubrensters mee. Het niveauverschil is erg groot tussen de meeste profs en clubrensters.
Ik merk dat de clubrensters vaak al vroeg in de wedstrijd tegen hun max aan rijden, daarom gebeuren er wel eens gevaarlijke situaties omdat ze niet meer scherp zijn. Misschien is het verstandig dat niet iedere clubrenster mee kan doen tijdens zulke wedstrijden want het niveau verschil is te groot.
Dit jaar heb je meegedaan met de WK ploegentijdrit. Volgend jaar gaan ze een ander concept uitproberen dat mannen en vrouwen samen een ploegentijdrit afleggen voor het Nederlandse team. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Ik vind het persoonlijk jammer want sommige ploegen werken er echt naartoe. Wij zelf hebben niet heel vaak getraind met de ploeg voor het WK want we kregen kort van tevoren te horen dat we mochten starten. Het was dus geen optimale voorbereiding voor ons team.
Ik snap dat de UCI het wil uitproberen want als ik kijk naar de vrouwen stonden er weinig ploegen aan de start.
Ik zie al een probleem voor de nieuwe opzet want sommige landen teams zullen amper samen getraind hebben dus er zal een minder groepsgevoel zijn naar mijn gevoel.
Wat is jouw advies voor de toekomstige jeugd die als droom heeft om professioneel wielrenner te worden?
Je moet altijd plezier in het fietsen houden en als je een keer niet gaat trainen omdat je geen zin hebt, ga je dan vooral niet schuldig voelen want een training overslaan is echt geen ramp. Ga ook niet te veel trainen, gewoon rustig opbouwen want dan komt het vanzelf goed.
Veel nieuweling en junioren meisjes gaan ook al op trainingskamp naar Spanje. Toen ik als eerste jaar junior Nederlands Kampioen werd, ben ik niet naar een warm land gegaan om mij voor te bereiden op het seizoen dus raak niet in paniek als je niet naar een warm land kan om te trainen. Bij de elite gaat het wel wat uitmaken als je op trainingskamp bent geweest in de winter. Want bij de elite dames worden de wedstrijden zwaarder en langer.
“Volgend jaar gaan we rijden op Factor fietsen”
Heb je inspraak op het materiaal bij Parkhotel Valkenburg Cycling Team?
Ik heb bijna geen inspraak op het materiaal. Voor dit jaar heb ik wel een fiets moeten testen waar we mogelijk volgend jaar op gaan rijden. Uiteindelijk is het de fiets van het merk Factor geworden.
Ik bepaal mijn verzet, ik rij 53/36 voor, deze verhouding is niet gebruikelijk maar met het blad 36 kan je makkelijk bergen en heuveltje op. De 53 voorblad gebruik ik dan in vlakke koersen. Achter heb ik een cassetteverhouding van 11/28. Ook bepaal ik mijn eigen bandenspanning voor een wedstrijd.
Heb je iets speciaals aan je fiets?
Ik heb sprint shifters op mijn fiets zitten. Ik ben blij dat ik ze op mijn fiets krijg want het is niet gebruikelijk, want de meeste renners van de ploeg hebben ze niet.
Ook had ik vroeger altijd een gelukspoppetje aan mijn zadel. Afgelopen seizoen heb ik dat poppetje weer aan mijn zadel gehangen. In de eerste wedstrijd dat ik ermee fiets val ik meteen twee keer, dus het gelukspoppetje was er snel weer af.
Hoeveel en wat voor fietsen heb je tot je beschikking?
Bij de ploeg staan drie fietsen waar ik gebruik van mag maken. Een wedstrijdfiets, een reserve fiets voor op de auto als ik pech krijg tijdens wedstrijden en een tijdritfiets.
Thuis staat er ook een baanfiets van de wielerbond KNWU en twee crossfietsen want ik rij nog crosswedstrijden in de winter. Ik heb ook nog een trainingsfiets thuis staan van de ploeg.
“In de winter doe ik aan kickboksen als afwisseling”
Ben je voorstander van schijfremmen op racefietsen?
Op mijn crossfiets zitten schijfremmen, Ik merkte meteen verschil in remkracht dus ik ben zeker voorstander van schijfremmen in wedstrijden. Alleen het nadeel is dat veel ploegen in het peloton nog zonder schijfremmen rijden dus dat lijkt mij juist gevaarlijker want er is dan verschil in remkracht.
Wat voor soort trainingen doe je in de winter en zomer?
In de winter doe ik vooral aan duurtrainingen daarnaast zit ik drie keer per week in de sportschool. Twee dagen werk ik daar aan mijn kracht, core-stability en een keer doe ik mee aan een les kickboksen voor mijn conditie en het is ook nog is leuk voor de afwisseling. Ik doe ook elke woensdagavond crosstraining bij mijn vereniging UWTC Uithoorn.
Als ik tijd over heb train ik nog wel eens op de baan. In het weekend probeer ik een wedstrijdje te rijden op de baan of in het veld.
In de zomer doe ik vooral sprinttraining achter de scooter met mijn vader en duurtrainingen. In het weekend natuurlijk een wedstrijd.
Je bent een sprintster maar met welke oefening verbeter jij je sprint?
Ik ga dan vaak 2 uur achter de scooter bij mijn vader en sprint er op hoge snelheid voorbij. Ik haal mijn vader dan op van zijn werk en dan kunnen we meteen uit zijn werk beginnen met mijn scooter training. Als er een belangrijke wedstrijd aankomt dan doe ik meerdere scooter trainingen in een week.
Wat is jouw leukste fiets rondje in binnen/buitenland en waarom? Met Strava bestand.
Niet per se een rondje dat ik super leuk vind maar vooral omgeving Limburg is mooi om te fietsen. Ik ga dan meestal langs de Camerig want het is een mooie klim en onderaan zit er een ijstentje waar ik in de zomer altijd ijs haal. De Keutenberg vermijd ik juist in Limburg want die klim vind ik vreselijk, die klim is zo steil.
In het buitenland vind ik vooral de Col de Rates mooi. Met de ploeg komen we daar vaak, als we daar zijn doen we meestal wel een wedstrijdje wie als eerst boven is. Ik win dan niet hoor want ben niet de beste klimmer maar ik ga steeds beter omhoog.
Gegevens 23-12-2018
Naam: Lorena Wiebes
Geboortedatum: 17-03-1999
Geboorteplaats: Mijdrecht
Nationaliteit: Nederlands
Lengte: 1,71 m
Gewicht: 60 kg
Huidige ploeg: Parkhotel Valkenburg Cycling Team
Disciplines: Weg, baan en veldrijden
Specialiteit: Sprint
Mooiste overwinning: Europees kampioen junioren 2017
Fiets 2019: Factor Bikes