Iets nieuws van eigen bodem en dan ook nog van een oud-prof is altijd leuk: Iris Slappendel heeft haar eigen kledinglijn met een duidelijke eigen touch.

Slappendel beëindigde afgelopen jaar naar carrière als profrenster, maar ze is duidelijk niet bij de pakken neer gaan zitten. De keuze voor een kledinglijn is niet helemaal uit de lucht komen vallen. De Nederlands Kampioene op de weg van 2014 is van huis uit niet alleen wielrenster, maar ook industrieel ontwerper. Ze won bijvoorbeeld in 2014 de trui voor het sprintklassement in de UCI Wereldbeker dat ze zelf had ontworpen. Het ontwerp van de wielertruien van de afgelopen zomerspelen waren ook van haar hand.

De ervaring die ze als prof heeft opgedaan is ook van pas gekomen bij de materiaalkeuze en pasvorm, zoals ze zelf aangeeft: “Deze keuzes heb ik vooral gebaseerd op mijn eigen ervaring als wielrenster. In mijn carrière heb ik met heel veel verschillende merken kleding gereden en eigenlijk heb ik het beste van al die kleding geprobeerd te verenigen in mijn ontwerpen.”

Inspiratie uit Vogue en Wallpaper
Bij de jerseys gaat het om twee collecties die best uitgesproken zijn. Hier zie je goed Iris’ ontwerp achtergrond naar voren komen, mooi gedaan. “De eerste collectie is genaamd ‘Occhio’ (Italiaans voor ‘oog’, red.). Naar de Italiaanse uitspraak die ik in al die jaren talloze keren langs hoorde komen, of zelf riep, in het peloton. Natuurlijk is het ook een link naar mijn eigen logo een ‘Iris’ (maar je mag er ook een wiel in zien). Het zijn gewoon jerseys waar je wel naar omkijkt!” Ze geeft aan dat ze zich vooral laat inspireren door mode, design en kunst en minder gekeken naar bestaande wielerkleding. Ze is gek op tijdschriften als de Vogue of Wallpaper en volgt natuurlijk ook verschillende ontwerpers op social media. Maar bovenal is ze uitgegaan van wat ze zelf mooi vindt. “De tweede collectie is genaamd ‘Hold your line’. Ook zo’n typische uitspraak in het peloton (gelukkig hoorde ik deze iets minder vaak ;-)). Alle ontwerpen zijn eigenlijk heel grafisch met aparte kleurcombinaties.”

Het ontwerp van de bibs zijn heel klassiek en tijdloos, dat maakt dat ze makkelijk te combineren zijn met verschillende jerseys. Ze vind zelf zwart, of een effen kleur, heel mooi bij een bib en dat heeft ze daarom ook toegepast in de collectie.

Kwaliteit belangrijker dan lage prijs
Je kan relatief eenvoudig en goedkoop zelf je kleding ontwerpen en laten maken in bijvoorbeeld Azië, maar Slappendel heeft ook hier duidelijke keuzes in gemaakt: “Ik heb er bewust voor gekozen samen te werken met een Nederlandse fabrikant waar ik zelf mijn stoffen heb kunnen kiezen en samen mijn eigen patronen mee heb ontwikkeld. Hierdoor heb ik het mijzelf wel iets lastiger gemaakt: de ontwikkeltijd was wat langer en de kleding is uiteindelijk niet goedkoop, maar heb ik wel een product waar ik super blij mee ben en helemaal achter sta. Deze collectie is echt voor de wat fanatiekere fietser en ik weet zeker dat wanneer je ritten maakt van een paar uur of meer je echt heel veel plezier hebt van fietskleding van topkwaliteit!”.

De bib short is opgebouwd uit verschillende panels van twee verschillende stoffen. Beide zijn een zeer fijn geweven lycra die heel comfortabel aanvoelt en heel slijtvast is. Een van deze stoffen heeft een geweven patroon in de stof. Dit geeft de broek iets bijzonders en maakt hem wat levendiger dan een compleet zwarte broek. Ze heeft er bewust voor gekozen om geen sublimatie toe te passen in de broek: “Dit levert namelijk altijd kleurverschil in de verschillende panden op en wordt ook sneller lelijk. Als wielrenner wil ik dat iets perfect zit, maar als vormgever wil ik bovenal dat het er perfect en gaaf uitziet!”

De jersey is opgebouwd uit drie verschillende stoffen, een gladde lycra voor het voorpand en de mouwen, een OpenCel Mesh onder de oksels en een fijne mesh voor het rugpand. Op deze manier heb je een jersey met een pasvorm en de looks van een aero jersey, maar wel de ventilatie op de plekken waar je het nodig hebt. Het is een jersey dat heerlijk strak om je lichaam past en heel licht en soepel aanvoelt. Uiteraard is de jersey er in verschillende, maar er zijn ook lengtematen, dat zie je niet zo vaak. “Een andere feature die ik zelf heel belangrijk vond is dat alle jerseys in twee verschillende lengtematen te bestellen zijn. Een Standaard Fit en een Long Fit. Zelf vond ik mijn jerseys altijd iets aan de korte kant, en dan gaan ze ook weer extra omhoog kruipen! Wielrenners zijn nu eenmaal vaak erg slank van boven en dan is je jersey vaak of te ruim, of te kort. Zo draag ik zelf bijvoorbeeld een jersey maat S Long Fit in plaats van een M. Zo sluit het shirt overal goed aan en is hij ook goed van lengte.”

Wat ook nog het vermelden waard is, is dat alle designs in een oplage van maximaal honderd stuks gemaakt worden. Mocht een bepaald design uitverkocht zijn, dan maakt ze weer een nieuwe. Het gaat daarom dus eigenlijk altijd om ‘limited editions’. IRIS heeft kleding voor zowel vrouwen als mannen, maar ook accessoires als petjes, musettes, sokken en t-shirts.

De jerseys zijn € 99,- per stuk, de bibs € 125,-

IRIS

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren