Tijdens het maken van routes, of gewoon uit interesse kon je bij Strava al gebruik maken van de Heatmaps. Strava legt met de Heatmap al je ritten als het ware over elkaar en toont op die manier waar je overal ter wereld al hebt gefietst. Aan de kleur van de weg kun je zien waar je het meest hebt gefietst. Als je een route plant met behulp van de Heatmap kun je bijvoorbeeld makkelijk nieuwe weggetjes proberen, omdat je direct ziet of je er al eens eerder bent geweest of niet. De Heatmap functie is trouwens alleen voor premium gebruikers.

3D Heatmap is fun

Bij het bekijken van mijn Heatmap is het gebied rondom mijn (oude) huis meest oplichtend van kleur. Vrij logisch aangezien de meeste ritten starten vanaf m’n oprit. Sinds ik Strava gebruik ben ik daar 972 keer vertrokken voor een rit. Dit geeft hij weer in een oranje bolletje. Een mooie toevoeging zou ik vinden als je alle ritten zou kunnen zien wanneer je op het bolletje klikt. Dat is op dit moment nog niet het geval, maar wie weet komt dit nog. Een ander helder gedeelte is de plaatselijke wielerbaan waar ik elke dinsdagavond trainingswedstrijden rijdt. Op plekken waar je minder vaak komt, wordt de kleur langzaamaan donkerder en als je ergens één keer hebt gereden is het lijntje paars gekleurd.

De nieuwste toevoeging aan deze Heatmaps is dat ze nu ook in 3D kunnen worden weergegeven. In het relatief vlakke Nederland is het niet overal even interessant, maar na een weekendje rondom bijvoorbeeld Valkenburg is het toch leuk om te visualiseren hoeveel hoogtemeters je hebt gereden. Nog leuker wordt dit natuurlijk in de Alpen of Dolomieten, waarbij je een rit virtueel kunt terugkijken. Het doet mij heel erg denken aan de manier waarop de routes van koersen tegenwoordig op TV in beeld worden gebracht met een virtueel kaartje. Een leuke toevoeging om een mooie rit of training terug te kijken.

Update van de app

Naast de vernieuwde Heatmaps is de mobiele app van Strava ook geupdate. De app is te gebruiken door iedereen maar voor een aantal functies zal je wel een premium account moeten hebben. Als je de app opent zie je vooral onderin de balk veel verandering. De logo’s zijn vernieuwd en er zijn een aantal functies toegevoegd. Erg interessant vind ik het menu ‘kaarten’ waarmee je in één oogopslag de segmenten in je omgeving zet. Daarnaast kan je ook zoeken in routes in de buurt die je kan opslaan. Opgeslagen routes kan je via de app inladen in de navigatie functie. Je kan dus nu navigeren met de Strava app. In de app zit een beta versie van een routeplanner waarmee je dus routes kan maken. Dit werkt heel eenvoudig door met het potloodje je route op de kaart te tekenen. Deze wordt vervolgens door Strava omgezet in een route.

Als je nu via de appstore je Strava app update heb je toegang tot deze functies. Het is daarbij zoals gezegd wel in sommige gevallen gekoppeld aan een premium account.

Tags: