Prachtig dat afdalen, maar op het moment zelf wil je eigenlijk helemaal niet weten hoe hard je gaat. Zouden ze dat gisteren in de Ronde van Zwitserland ook gedacht hebben?

Als je diep onderin de beugels zit en je ziet 135 km/u op je teller staan, dan zijn er weinig renners, ook profs, die het hoofd koel genoeg houden om gewoon door te gaan. Waarschijnlijk knijpen veel renners voorzichtig in de remmen. En daar is niet mis mee. Dat zijn snelheden waarbij de gevolgen van een foutje, van jou of iemand anders, zeer naar kunnen zijn. De profs zijn niet van gisteren en durven wel wat, maar gisteren in de afdaling van de Ronde van Zwitserland werden er ongekende snelheden geklokt.

 

Jaco Venter, een Zuid-Afrikaan van Team Dimension Data en Roompot’s Martijn Budding lijken het nog bonter te maken met een max van 147,6 km/u en 148 km/u! Martijn Tusveld, ook van Roompot, doet het rustig aan en topt op 127,8 km/u. Mike Teunissen van Giant Sunweb deed 130,0 km/u. De snelheden van Venter en Budding zien we niet vaak natuurlijk. Als je kijkt naar data op Strava dan zien we ook wat onregelmatigheden, dus het zou ook een GPS foutje kunnen zijn? Ergens hopen we het van harte.

Topsnelheden zijn niet voor iedereen, en dat is maar goed ook. Zeker als de wegen niet afgesloten zijn, zoals bij de Ronde van Zwitserland wel het geval was, kan het levensgevaarlijke situaties opleveren.

Tags: