De Koga Kinsei is vernieuwd, zo meld Koga. De baanfiets van Koga was ontwikkeld voor de Olympische Spelen van Tokyo en is nu dus verbeterd met het oog op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. De baanfiets heeft een nieuwe cockpit en voorvork gekregen door een samenwerking van Koga, de KNWU, Actiflow en de TU Delft. Op de fiets werden al mooie resultaten geboekt, zoals goud op zowel het EK als de Olympische Spelen. Met de verbeteringen is de fiets nog sneller gemaakt, aldus Koga.

Robuuste vernieuwingen

Als we naar de vernieuwde voorvork kijken, zien we dat deze onderaan naar binnen is omgebogen. Hierdoor is het voorwiel nog directer aan de voorvork gekoppeld, wat zorgt voor een aerodynamisch voordeel. De gehele vernieuwde voorvork is vooruit gegaan qua aerodynamica maar de winst zit vooral in het onderste gedeelte. De nieuwe cockpit ziet er krachtig uit, door het robuuste ontwerp. Sprinters uit de Nederlandse baanselectie – zoals Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen – hadden het idee dat de cockpit nog stijver gemaakt zou kunnen worden, en dat is met dit nieuwe ontwerp gelukt. Bijkomend voordeel van de nieuwe cockpit is ook de aerodynamische verbetering.

Beide onderdelen zijn op de foto’s nog niet gespoten, want deze onderdelen komen uit de 3D-printer. Daarnaast wacht Koga nog op goedkeuring van de UCI, waarna de productie van start kan. Dankzij de verbeterde cockpit en voorvork is de fiets 1,2% verbeterd volgens Koga. In eerste instantie lijkt dit weinig, maar op de baan maken dit soort verschillen wel degelijk uit. 1,2% is te vertalen naar anderhalve meter op een rondje op de baan, en dat is dan weer best veel. Vaak worden baanwedstrijden met minimale verschillen gewonnen en die anderhalve meter kan dan goed van pas komen.

Aerodynamica heeft een prijs

Goed nieuws! De fiets is niet alleen gemaakt voor de baanwielrenners van de Nederlandse baanselectie, maar ook gewoon voor jou en mij. Je moet dan wel je portemonnee trekken, want de totaalprijs van de KOGA Kinsei frameset + cockpit bedraagt € 9.499,-. Let op: je hebt dan dus alleen het frame en de cockpit. De fiets is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL en ook de cockpit is verkrijgbaar in drie maten.

Meer informatie op de website van Koga.

Tags: