Bij het zien van dit merk moet ik direct denken aan ‘Kameraad’, en na het zien van de website denk ik dat dit inderdaad een van de achterliggende gedachten is van deze merknaam. Twee Engelse vrienden die hun kijk op wielerkleding hebben uitgewerkt in het merk Komraid.

Als je gek bent op opvallende designs dan zou ik zeker even een kijkje nemen op de site van Komraid. Voor de heren hebben ze een tiental verschillende designs, waaronder de Komraid Splinter set. Een set bestaande uit een jersey, bib, windvest en armstukken. De producten zijn los te koop, maar met een set zit je uiteraard wel meer gesoigneerd op de fiets.

Het design van de Splinter set is gebasseerd op het M90 camouflage patroon dat in de jaren 70 en 80 werd gebruikt door het Zweedse leger. Contrasterend aan de camouflage look zijn de oranje accenten bij de kraag, de mouwen, de rug en op de broek. Dit om het een moderne uitstraling te geven. Het Komraid Splinter jersey is een race georiënteerd aero jersey. Een volledige rits en drie zakken op de rug, waarvan de middelste voorzien is van een extra waterdicht zakje dat kan worden afgesloten met een rits. Om niet als een billboard rond te fietsen hebben ze er voor gekozen om geen grote logo’s op het shirt af te beelden. Klein en subtiel op de linkerborst en in de nek op de rug. Het shirt heeft sneldrogende stof op de borst en rug en onder de oksels is er gebruik gemaakt van mesh. Dit omdat er op die plek meer ventilatie nodig is. De mouwen zijn gemaakt van een zogeheten 4-way stretch stof. Dit moet zorgen voor een mooi aansluitend geheel wat ten goede komt aan de aerodynamica. Lasercut uiteinden met een siliconen gripper houdt de mouw op z’n plek.

Net als bij het shirt, is ook bij de bib gebruik gemaakt van plat gestikte naden. De broek is gemaakt van sneldrogende stof, met bretels en een rugpaneel van mesh. De broek heeft een ‘endurance zeem’ die ook bij lange ritten van een uur of vijf nog comfortabel moet zijn. Net als bij de mouwen is ook hier gebruik gemaakt van lasercut uiteinden met aan de binnenkant een siloconen gripper die de pijpen op z’n plek houdt. Op de rechterpijp van de broek vind je in oranje letters het merk Komraid en op de linkerpijp is het logo afgebeeld. De broek is voor het grootste deel zwart en het camouflage patroon komt enkel subtiel terug bij het uiteinde van de pijpen.

Een set armstukken en een windvest behoren tot de extra items waarmee je deze set compleet kan maken. De oranje strepen op armstukken vind ik persoonlijk wat minder. Ik had ze liever helemaal in camouflage gezien met een subtiel Komraid logo in plaats van de oranje streep. Het windvest daarentegen sluit mooi aan bij het shirt en heeft enkel een oranje kraag en een horizontale oranje streep op de rug. Deze streep is de rand van drie zakken. Op de rug van het windvest zitten drie zakken, iets dat je niet vaak ziet bij windvesten. Een slimme toevoeging aangezien ik zelf vaak aan het stoeien ben m’n windvest als ik wat uit m’n zakken nodig heb.

De prijzen van de verschillende Komraid Splinter items zijn:
Splinter Bib short: € 96,-
Splinter Jersey: € 84,-
Splinter Windvest: € 60,-
Splinter Armwarmers: € 28,-

Hoe de kwaliteit is kunnen we niet zeggen op basis van afbeeldingen maar dat je opvalt is een ding wat zeker is, ook al is volgens sommigen camouflage alweer “uit”. Daarbij vind ik persoonlijk de prijs prima voor een set unieke kleding. Een set van bib en jersey kost samen € 180,-, een bedrag waar je bij menig merk alleen een broek voor kan aanschaffen.

meer info via Komraid

Tags: