Lachlan Morton mogen we toch wel de koning van de lange afstand noemen! De afgelopen jaren is hij het boegbeeld geworden van de alternatieve kalender die EF Education-Nippo de wereld in heeft geslingerd. Niet de ‘standaard’ races van de WorldTour, maar extreme (absurd kun je het ook noemen) tochten die bekend staan om lange afstanden en korte nachten.

Nu gaat Lachlan zijn grootste uitdaging aan: de Alt Tour. Dat is de Tour de France, maar dan solo en self supporting. En het schepje dat Lachlan er bovenop doet, is dat hij alle afstanden tussen de etappes ook nog op de fiets aflegt. Waar de Tour de France renners klagen van een lange tocht in de bus, doet Lachlan die dus op de fiets. Dat is zo’n 2400 kilometer extra… En om het echt compleet te maken, hij wil eerder finishen dan het ‘echte’ peloton.

Waarom doet iemand dit? Lachlan lijkt daar geen reden voor nodig te hebben, maar deze Alt Tour wordt gereden om geld op te halen voor The World Bicycle Relief. Deze stichting schenkt fietsen aan mensen in nood of armoede. Zo hebben ze 24.000 fietsen in Sri Lanka kunnen leveren na de verwoestende tsunami. Je kunt The World Bicycle Relief (en Lachlan) helpen door een donatie te doen. Rapha en EF Education-Nippo hebben al de eerste set gegeven met een donatie van 1000 fietsen.

Lachlan is al een paar dagen onderweg. En ligt goed op schema, hij is inmiddels al over de Mont Ventoux. Hij heeft nog een aantal dagen met sandalen gereden (met blaren als gevolg) omdat hij last had van zijn knie. Door de vele regen blijven zijn voeten nat waardoor ze niet goed herstellen. Het weer houdt hem er echter vooralsnog niet van gemiddeld 300 kilometer per dag te fietsen. En op weg naar de Ventoux had hij zoveel lekke banden dat hij ze moest repareren met de plakkers voor zijn luchtmatras, en dat werkte ook nog. Op moment van schrijven is hij ongeveer op de helft. Wij hopen dat hij het redt, maar dat kun je wel aan Lachlan overlaten. Je kunt zijn vooruitgang met route en foto-updates volgen op Instagram, Strava en bij Rapha.