De ontwikkeling van Ai of Artificial Intelligence gaat de laatste tijd heel snel en er wordt steeds meer gebruik van gemaakt in het dagelijks leven. Voor de komende Tour de France en Tour de France Femmes heeft Lapierre contact gezocht met Obvious. Een drietal kunstenaars die Ai gebruiken om kunstwerken te maken en samen met Lapierre hebben ze de fiets voor Tour ontworpen. Daarmee zijn ze het eerste merk dat Ai heeft gebruikt voor het ontwerp van een fiets, aldus de Fransen.

Mens en machine

De naam voor deze limited Lapierre Xelius SL is de Symbiosis Edition. De samenwerking tussen mens en machine die optimaal moet zijn om voor de winst te gaan. Dit zie je terug in het ontwerp waarbij er cirkels van bloemen en mechanische onderdelen zijn gevormd rondom de belangrijkste draaiende punten van de fiets en het lichaam. Nu zie je op het frame alleen verschillende lijnen met blauwe en roze kleuren, maar als je de lijnen rondom het balhoofd denkbeeldig doortrekt ontstaat er een cirkel.

Alle lijnen op het frame zijn onderdeel van zo’n denkbeeldige cirkel en dat staat symbool voor de roterende bewegingen op dat punt. Blauwe lijnen voor de mechanische rotaties zoals bij de wielen, het bracket en het stuur. De roze lijnen zijn de kleur van de roterende beweging van de renner. In het midden van het frame, voor de benen en rondom het zadel waar het heupgewricht een constant roterende beweging maakt.

Van een afstand zie je het niet direct, maar als je het frame van dichtbij bekijkt zie je verschillende bloemen in de roze lijnen verwerkt. Bij de blauwe lijnen zijn dit kleine tandwieltjes en mechanische onderdelen. De basiskleur van het frame is zwart met glitters, en ik vind het een gave combinatie van kleuren met een subtiel en gedetailleerd design.

Het design heeft ook een paar mooie details, zoals de wiskundige formules op de zitbuis en de schuine onderbuis met een link naar de rolweerstand en zwaartekracht. Op de bovenbuis staat het logo van Obvious en dat is een abstracte weergave van de Vitruviusman. Geen toeval, want hiermee eren ze Leonardo Da Vinci, die door hen wordt gezien als een pionier als het gaat om het combineren van wetenschap en kunst. De fiets waarop Groupama – FDJ en FDJ – Suez tijdens de Tour aan de start zal verschijnen heeft een nieuw design, maar het is de Lappiere Xelius SL die in 2021 op de markt kwam.

World-Tour racemachine

De Symbiosis edition is afgemonteerd met een Shimano Dura Ace Di2 groep en de C36 wielen. De zadelpen en de cockpit komen uit Lapierre’s eigen fabriek en zijn beide van carbon. Rondom het stuur zijn alle kabels mooi weggewerkt en zit er standaard een Wahoo/Garmin mount op. Wel een gemiste kans dat ze de ketting niet even op het buitenblad hebben gelegd bij de foto’s. Neemt niet weg dat ik het wel een hele mooie fiets vind.

Vanaf zaterdag rijden de profs hier dus mee rond tijdens de Tour en in 2024 is de fiets ook onderdeel van het standaard assortiment voor de consument. Hij zal verkrijgbaar zijn als Team Replica met dezelfde afmontage en dan zal je € 9.999,- moeten betalen. Heel veel geld, maar voor een topmodel met deze eigenschappen is hij ‘scherp’ geprijsd. Hij zal ook als los frameset worden verkocht en daarvoor betaal je € 3799,- en dan komt hij inclusief zadelpen, stuurpen en stuur.

Via Lapierre