Michael Joseph Garrigan is een oud crosser en huidige coach van het nationale team. Niet een naam die hier snel een belletje zal doen rinkelen, omdat hij als Canadees vooral aan die kant van de wereld zijn wedstrijden reed. Neemt niet weg dat hij een ervaren rot in het vak is en die kennis heeft gebruikt om specifieke kleding voor cyclocross te ontwikkelen.

Lastig
Als Canadees heeft hij een naam gezocht die in zijn optiek perfect past bij de discipline cyclocross. Heavy, tough, difficult, tricky wordt door Garrigan naar het Vlaams vertaald als Lastig. Het is ook de naam die mij opviel waardoor ik uitkwam bij zijn Kickstarter project.

Vanuit zijn carrière als prof merkte hij dat het ‘lastig’ is om kleding te vinden die aan de specifieke eisen van cyclocross voldoen. De dingen die hij met name tijdens zijn prof carrière heeft gemist, zie je terug in de producten die hij heeft ontworpen. Cyclocross specifiek, maar ook goed te gebruiken voor gravel of mountainbiken. Zijn Kickstarter heeft inmiddels voldoende opgeleverd en dat betekend dat de producten ook daadwerkelijk op de markt komen.

Cyclocross Specifiek
De kleding van Lastig is zo ontworpen dat het te gebruiken is bij de uiteenlopende en extreme omstandigheden van de cyclocross. Het is bestand tegen regen, sneeuw, modder en heeft daarnaast een aantal slimmigheden die van pas komen bij specifieke cross trainingen en bewegingen. De ontwikkeling is al een aantal jaren gaande waarbij er constant feedback is verkregen van Elite renners. Uiteindelijk resulteert dit in (naar eigen zeggen) het ultieme warm-up jacket en thights.

Lastig Jacket
De jas is waterafstotend en heeft een extra hoge kraag zodat een buff overbodig is. De rits kan van boven en onder worden geopend. Een bekend fenomeen bij het opstellen voor de start is dat de officials je rugnummer willen zien. Dit wordt een stuk makkelijker wanneer je de jas van onder kan open ritsen. Op de jas zitten drie zakken die ook waterafstotend zijn en in de nek is er extra stof toegevoegd voor meer bewegingsvrijheid. De mouwen zijn aan de onderkant strak, zodat ze niet hinderen bij het schouderen van de fiets, en handschoenen er makkelijk overheen vallen. Halverwege de mouw zit een extra lipje om het aantrekken te vereenvoudigen.

Lastig Thights
De broek heeft een complete rits aan beide kanten, zodat je deze vlak voor de start simpel en snel kan uittrekken. Deze ritsen zijn gemarkeerd om hem ook weer op de juiste manier aan elkaar te ritsen. Iets dat ik persoonlijk erg handig vind aangezien ik regelmatig aan het stoeien ben met mijn ritsbroek. De broek heeft water afstotende stof aan de achterkant zodat je, ondanks opspattend water, droog blijft. Mede hierom is de broek ook drie cm hoger gemaakt. Deze waterafstotende stof vind je ook terug rondom de enkel en op je scheenbeen.

Lastig Racesuit
In eerste instantie heeft hij zich gericht op de ontwikkeling van de warm up kleding, omdat je daar de meeste tijd in rijd. Later heeft hij zich ook gericht op het racesuit, welke ook verkrijgbaar is via de Kickstarter campagne. Een snelpak dat ook een aantal slimmigheidjes heeft voor de cross. Zo zijn er geen naden op de schouders en mouwen, zodat de fiets makkelijk van je schouder glijdt. Om de bovenbenen en het middel zit een brede strook met grippers, om het tijdens afstappen, opspringen en lopen ook goed op zijn plek te houden. Het pak heeft drie zakken op de rug. Twee zakken op de onderrug die gebruikt kunnen worden om je rugnummer op te spelden. De derde is een ‘Ice pocket’ die in de nek zit zodat je bij de warme dagen een beetje kan afkoelen. Klinkt voor de lage landen wat overdreven, maar in andere werelddelen is crossen in tropische temperaturen geen uitzondering.

Kickstarter
Ondanks dat het project zijn doel heeft behaald staan er nog een aantal aanbiedingen open waarbij je Lastig kan ‘backen’ op Kickstarter en zo met korting een of meerdere items kan bestellen.