Ondanks dat hij afgelopen seizoen zijn laatste koers heeft gereden, wordt zijn naam in deze periode nog vaak genoemd. Fabian Cancellara; afgelopen jaren een van de grootste renners als het om kassei-klassiekers en tijdrijden ging. Na afloop van zijn carrière volgde er al vrij snel een biografie over zijn gehele carrière. In 2011 verscheen er ook al een boek over Fabian Cancellara echter was zijn carrière toen nog niet afgerond. Sterker nog, in de jaren daarna heeft hij zijn palmares nog meer aanzien gegeven.

Het wielerleven van Cancellara gaat van 1998 tot 2016. Van wereldkampioen tijdrijden bij de junioren tot olympische kampioen tijdrijden in Rio. Het boek begint met een voorwoord van de Italiaanse schrijver/journalist Marco Pastonesi. Een oud-wielrenner die inmiddels voor de bekende roze Italiaanse krant werkt. Het voorwoord is geschreven met veel gevoel voor emotie en je inlevingsvermogen wordt op de proef gesteld. Naar mijn idee iets teveel van het goede en ik ben blij dat vanaf hoofdstuk 1 de schrijver, Guy van den Langenbergh, wat minder emotioneel te werk gaat. Het boek vertelt het wieler-levensverhaal van Cancellara. Van de jeugd en het gespreide bedje van de Mapei-ploeg, tot de successen bij de CSC ploeg. Maar ook de reden van de overstap naar Fassa Bortolo en de haat-liefde verhouding met de Tour en de gele trui.

In het boek is naast het verhaal ook erg veel beeldmateriaal te vinden. Beeldmateriaal dat nog niet eerder gepubliceerd werd, aangevuld met uitspraken van ‘Spartacus’ zelf. Mede door dit fantastische beeldmateriaal is dit een boek een aanwinst voor de koffietafel! Het boek heeft 176 pagina’s en de prijs is € 29,95.