Ook onze redactie legt nog af en toe de telefoon terzijde om een boek te lezen. Natuurlijk gaat het dan over fietsen. Dit keer echter geen historie of iets biografisch, maar puur informatief over je hoe beter kan trainen op de fiets. Interessant!
De volledige subtitel luidt: “Een eigentijds fietshandboek over trainen en voeding”. Daarmee spreken de auteurs (Pieter Vanderhaegen en Nick Audooren) waarschijnlijk een groot gedeelte van de wielertoeristen aan. Natuurlijk is niet iedere fietser ermee bezig, maar eenieder die zichzelf een doel stelt in de vorm van een lange of zware tocht moet dit aanspreken. Als je dan toch jezelf een uitdaging oplegt, kan je je er maar beter goed op voorbereiden.
En dat is precies voor wie het boek is geschreven. Ze leggen je precies uit waarom je moet trainen en hoe je dat kan doen. Allen dit over het boek is wel wat te kort door de bocht en doet het boek geen recht aan. Het biedt veel meer dan een trainingsschema om op dag x klaar te staan voor die ene tocht.
Ze leggen uit hoe je kan trainen en waar je op moet letten. Het waarom, en dat vind ik zelf prettig zodat ik ook begrijp waarom ik iets wel of niet moet doen. Wil je al je trainingen op de weg doen? Prima, maar er zijn zat alternatieven die goed kunnen zijn voor afwisseling. Dan denk je wellicht aan rollen en de piste, maar ze leggen ook uit waarom lopen een goed alternatief kan zijn.
Al deze wijsheden hebben ze niet alleen maar zelf bedacht, ze hebben ruim 10 experts op verschillende gebieden ingeschakeld om bij te dragen aan het boek. Die geven bijvoorbeeld ook advies op het gebied van materiaal. Wanneer kies je voor aluminium of carbon en welke groep je het beste kan kiezen. Ook voeding komt uitgebreid aan bod. Wat kan je het beste wel doen en wat niet. Tiesj Benoot, Jens Keukeleire en Louis Vervaeke beschrijven in het boek hoe hun dagen eruit zien en hoe zij in vorm raken voor het echte werk. Ze komen door het hele boek heen terug om kort hun kijk op bepaalde onderwerpen te geven, of hoe zij het altijd doen. Altijd interessant om te lezen hoe echte wielrenners het doen. Daarnaast hebben ze ook hun eigen “Forza Bewegingsfilosofie” ontwikkeld waarmee ze aan de hand van theorie, oefensets en een voorbeeldschema je lichaam uitrusten voor het fietsen.
Details
Titel: Forza Cycling: Een eigentijds fietshandboek
Auteurs: Pieter Vanderhaegen en Nick Audooren
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Pagina’s: 192
Prijs: € 22,95
Conclusie
Ik kan niet anders zeggen dat ik het boek met veel interesse gelezen heb. Ondanks dat niet alles nieuw voor mij is. Over de jaren heen heb ik mij veel ingelezen in trainingsmethodes en dergelijke waarbij met name het internet een belangrijke bron was. De routes in het boek die voor de training gebruikt kunnen worden zijn helaas allemaal in Vlaanderen, maar dat is voor de Nederlanders een mooi excuus om daar eens heen te gaan. Mij viel op dat kokosvet regelmatig terug komt bij de voeding. Ietwat opmerkelijk naar mijn mening, maar het past wel mooi in de superfoodtrend die er heerst. Wat overigens niet wil zeggen dat het gebruik van kokosvet niet goed is.
De manier waarop het boek is samengesteld en de gedachte achter de filosofie maakt dat dit een interessant handboek is voor elke wielertoerist die ofwel wil beginnen met trainen op de fiets of wat nieuwe inspiratie nodig heeft. Leuk om kado te geven, maar koop er ook een voor jezelf om wat ideeën op te doen voor het nieuwe seizoen!
WINACTIE
We mogen 3 exemplaren weggeven! Wat je moet doen? Like dit bericht en schrijf hieronder waarom jij dit boek wilt ontvangen. Je hebt tot zondag 11 september 12:00 uur, daarna trekken we 3 winnaars.