Recent is het boek Op Gevoel van Tom Dumoulin en Nando Boers uitgebracht, en dat mocht ik lezen. Het voelt als een open en eerlijk boek dat op een prettige manier is geschreven. Je leest over de jeugd en de wielercarrière van Tom Dumoulin. Zijn overwinningen en hoogtepunten komen aan bod, maar zeker ook de dalen en twijfels waar hij doorheen is gegaan. De schrijfstijl is zo dat je voor je gevoel mee wordt genomen naar het gesprek en het leest dan ook prettig weg.

Je gaat mee op reis

In het boek word je meegenomen op reis, en dat is een leuke insteek. Alsof je in de auto zit bij Tom en Nando, terwijl ze langs plekken reizen die cruciaal geweest zijn in de carrière van Dumoulin. Plekken die de meeste liefhebbers ook wel kennen. Zoals de plek Bergen in Noorwegen, waar hij wereldkampioen tijdrijden werd, maar ook de plek waar Dumoulin tijdens de Giro die hij won de berm in dook voor een sanitaire stop. Met een nieuwsgierige Nando die uitgebreid de tijd neemt, komt Tom goed tot zijn recht en dat levert mooie gesprekken op.

Schrijver Nando Boers weet de juiste vragen te stellen, en de verhalen en anekdotes blijven maar komen. Door de tijd die Nando en Tom samen doorbrengen en de manier van vragen stellen komt er een heel openhartige Tom naar boven, met al zijn twijfels en onzekerheden. Hoe verder ik lees hoe meer ik de beslissing van Tom om te stoppen met topsport begrijp. Tom is van nature een twijfelaar en dat gaat veel verder dan de twijfels die hij weleens uitte voor de camera van de NOS.

In het midden van het boek staan een aantal pagina’s met foto’s van hoogtepunten uit de jeugd en carrière van Dumoulin. De laatste bladzijdes zijn gevuld met de erelijst van Dumoulin, die natuurlijk behoorlijk lang is. Mooi om die ook eens door te nemen en in gedachten terug te gaan naar de hoogtijdagen van Dumoulin. En fijn om erachter te komen dat Dumoulin weer gelukkig is, nu zijn professionele wielercarrière achter zich ligt en hij zich kan richten op de toekomst.

Op gevoel
Auteur: Tom Dumoulin & Nando Boers
Pagina’s: 257 
Adviesprijs: € 23,99 
Uitgever: Thomas Rap