De feiten zijn indrukwekkend: 540 kilometer en 3627 hoogtemeters in één rit. En je vliegt voor deze rit niet naar het zonnige zuiden, maar naar Noorwegen. Op zaterdag 17 juni 2023 om 04:00 start in Noorwegen de Styrkeprøven, een ultieme tocht tussen Trondheim en Oslo. De foto’s van voorgaande edities zien er spectaculair uit. De aankomst van de renners wordt zondagochtend tussen 02:00-04:00 verwacht. Het is de 54e editie van de tocht.

Om eerlijk te zijn, bij mij begint het toch wel te kriebelen als ik de verhalen lees over deze rit. In 2019 deed Cyril mee aan Styrkeprøven, en daar heeft hij toen een mooi verhaal over geschreven. Zijn verhaal leest lekker weg en het geeft je een realistisch beeld van de zwaarte, maar ook de heroïek van deze tocht. De combinatie van de koude temperaturen, doorfietsen in de nacht en de hoogtemeters maken het een gigantisch zware uitdaging, die niet voor iedereen weggelegd is. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een extreme uitdaging in 2023…

Gemak met VeloTours

Je kan zoiets zelf organiseren maar je kan het jezelf ook makkelijk maken. Want de rit opzich is al lastig genoeg. Op een aantal foodstops na ben je vooral op jezelf of je groepje aangewezen tijdens de rit, maar VeloTours heeft als enige Nederlandse organisatie volgauto’s tijdens Styrkeprøven. Hier kan je bevoorbeeld schone kleding in leggen, zodat je onderweg makkelijk kan wisselen voor een schoon setje. Ook kunnen ze eten en drinken voor je meenemen. Handig.

Voor dit event bieden ze een pakket aan waarbij vlucht, vervoer, overnachtingen en support onderweg geregeld is. Zeker het vervoer van je fiets van en naar Nederland en het meenemen van je spullen tijdens de rit, zoals eten en droge kleding, is wat mij betreft wel een pré. Ook ben je zeker van een startbewijs. Voor iedereen wordt er in Nederland nog een informatie dag gehouden en een gezamenlijke trainingsrit. Zo leer je weer andere renners uit het land kennen, en kom je alvast lekker in de stemming. Maar goed, het blijft wel een serieuze uitdaging die Styrkeprøven, een echt bucketlist-dingetje.

Meer info via VeloTours.