Het veilig wegzetten van m’n racefiets is voor mij een belangrijk punt. Thuis is dat voor de meesten geen probleem, maar op vakantie of onderweg is dat een ander verhaal. Het is al weer drie jaar geleden dat ik tijdens mijn vakantie in ItaIië het Bordo Lite vouwslot van ABUS heb getest. Ideaal om relaxed op het terras te kunnen genieten van een lunch, terwijl mijn fiets op een afstandje veilig geparkeerd stond. Sindsdien gebruik ik het slot altijd als ik met de racefiets op vakantie ga, en neem ik hem altijd mee als ik mijn stadsfiets in de stad parkeer!

Klik hem onder je zadel

Om het vouwslot ook makkelijk onderweg mee te nemen is er een nieuwe houder. Naast de bestaande houder, voor op de nokjes van de bidonhouder, is er nu een kliksysteem voor onder de zadels van Selle Royal en Fizik. Het voordeel hiervan is dat het niet ten koste gaat van een bidonhouder. Je kan dus voldoende drinken meenemen terwijl je het slot onder je zadel monteert. De houder neemt wel de plek van een eventueel zadeltasje in, maar een binnenbandje is lichter en makkelijker in je shirt mee te nemen.

Aan de achterkant van de houder zit een gepatenteerd kliksysteem dat je in het sleufje van het zadel klikt. Met het lipje op de houder klik je hem ook eenvoudig weer los. Simpel, en doeltreffend! Aan de zijkant van de houder kan je hem openvouwen zodat je het slot eruit kan halen om je fiets op slot te zetten.

Bordo Lite 6055C cijferslot

In de houder zit het Movistar-blauwe Bordo Lite 6055C slot. Deze zet je op slot met een cijfercombinatie. Het slot dat ik in 2018 testte, is vergelijkbaar qua kleur, alleen gaat deze open en dicht met een sleutel. Het mechanisme van het cijferslot is iets dikker, en dat maakt hem ook 41 gram zwaarder. De Bordo Lite 6055C komt uit op 460 gram, daar waar de andere op 420 gram zit. De lengte en stevigheid van het slot is hetzelfde als de Bordo Lite met sleutelslot. Voordeel is natuurlijk wel dat je nu geen sleutel meer nodig hebt om je fiets op slot te zetten. Alle type Bordo Lite 6055 sloten passen in de houder onder je zadel.

Het instellen van de code werkt snel en makkelijk. Aan de zijkant zit een palletje dat je moet omzetten zodat je een persoonlijke code kunt kiezen. Nadat je dit palletje weer terug hebt gezet, onthoudt het deze code en kan je hem daarmee openen.

Een Bordo Lite 6055C slot in combinatie met een houder kost € 65,95. Heb je al een vouwslot uit de Bordo Lite 6055 serie van ABUS, kun je ook alleen de houder bestellen. Deze kost € 17,95.

Meer info via ABUS