Het was toch een mooi weekend met het WK gravel. Bij de dames won voor mij toch ietwat verrassend Marianne Vos. Bij de heren was het de grote favoriet, Mathieu van der Poel die er met de regenboogtrui vandoor ging. Maar wat misschien wel een meest opvallende detail was tijdens het weekend, is het bandendruksysteem waar de rijders van Team Visma Lease a Bike mee reden.

Niet geheel nieuw, we schreven in 2021 al over het Gravaa systeem waarmee je tijdens het rijden je bandendruk kan aanpassen. Iets wat je in de automotive industrie vaker voorbij ziet komen. Het was even wat stiller rondom het systeem omdat ze het nog aan het doorontwikkelen waren, maar nu met het WK stond het weer in de schijnwerpers. En hoe mooi is het dat de wereldkampioene Vos met het systeem in haar Cervélo fietste én won.

In het kort, hoe werkt het?

Het systeem werkt met een soort dynamo die je aan en uit kan zetten. Wanneer je deze aanzet, pomp je je band op door dat het wiel ronddraait. Vanaf de naaf gaat er namelijk een leiding naar je ventiel waar de lucht doorheen stroomt. Met een 40mm band kan je per kilometer 1 bar luchtdruk erbij fietsen/pompen. Wanneer je de band oppompt, kost het je 4 Watt extra aan vermogen om de dynamo rond te krijgen. Met een druk op de knop kan je ook lucht laten ontsnappen voor een lagere bandendruk. Dat gaat in 0,5 bar per seconde.

Hiermee kan je dus de verharde stroken met een hardere bandenspanning rijden, en de technische stroken met een wat lagere bandenspanning.

Heeft Vos gewonnen door het Gravaa systeem?

Of Marianne Vos door het Gravaa systeem gewonnen heeft, blijft altijd gissen. Zeker is dat het voordelen heeft op een afwisselend gravelparcours. Nadeel bij extra techniek op een fiets is dat het ook stuk kan. Feit is dat Vos heeft gewonnen.

En een leuk detail is dat ze op het eind nog lek reed ook. Met de latex werd het gaatje gedicht, maar in zo’n geval is er wel lucht ontsnapt en rij je met een lagere bandenspanning. Met het Gravaa systeem kon Vos de band weer oppompen om uiteindelijk de sprint van Kopecky te winnen. Dit is natuurlijk zo’n mooi marketingverhaal dat je haast zou denken dat de marketingafdeling zelf met punaises in de weer is geweest. 😉

Er zijn op dit moment twee wielsets met het Gravaa systeem. De DT Swiss GRC 500 en de Reserve 40/44 GR wielen. Je kan ze al bestellen maar levering gaat nog even duren volgens de website. De prijs voor de Gravaa x DT Swiss GRC 500 is € 4.398,-. Wil je de Gravaa x Reserve 40/44 GR dan betaal je daar 3.898,- voor. Het systeem zelf voegt 450 gram aan gewicht toe aan de wielset. Het werkt in combinatie met Garmin en Wahoo en bijgeleverde draadloze Gravaa shifterknoppen.

Meer info via Gravaa

Foto’s 1: tornanti.cc – 2,3: Beau van Hout