Als het uit Italië komt en het heeft met fietsen te maken dan ben je verzekerd van goeie looks. Smaken verschillen misschien, maar het is algemeen bekend dat Italianen bekend staan om de schoonheid die ze aan het fietsen meegeven. En dat dat ook kan met gereedschappen en accessoires hebben ze bij Silca al laten zien met bijvoorbeeld de Silca HX-One Essentials Kit. En hoewel Silca tegenwoordig vanuit de VS werkt, zijn ruim 100 jaar toch echt in Italië begonnen.

Innovatief en duurzaam is de achterliggende gedachte bij Silca en met dat in het achterhoofd werden afgelopen week een aantal nieuwigheden gepresenteerd.

Silca Sicuro carbon bidonhouder
De carbon bidonhouder van Silca weegt 26 gram en het ontwerp is zo gemaakt dat de bidon er niet uit kan vallen. Ondanks dat hij, met het dunne carbon wat fragiel oogt, is hij volgens Silca erg stevig. Het monteren gaat met de twee meegeleverde titanium boutjes met een extra brede kop. Hierdoor wordt de belasting meer verdeeld waardoor trillingen worden gereduceerd. De montage sleuven zijn beiden een centimeter lang waardoor je wat meer vrijheid hebt qua montage.

Aan de onderkant van de houder zit een montagepunt waar een tooltje of ander gereedschap kan worden gemonteerd. Wellicht dat een passend tooltje de volgende release is van Silca. Een Sicuro carbon bidonhouder is verkrijgbaar voor iets meer dan € 60,- (omgerekend uit USD).

Silca Sicuro titanium bidonhouder
De naam is hetzelfde maar het materiaal en ontwerp zijn dat allerminst. Deze titanium bidonhouder heeft een klassieke look en weegt 29 gram. De manier van monteren is vergelijkbaar met zijn carbon broertje en gaat ook met de titanium boutjes met brede kop. Nadat het titanium is gebogen en gelast, wordt het met de hand opgepoetst om mooi glanzend op de fiets gemonteerd te kunnen worden. Silca is overtuigd van de kwaliteit en stevigheid van deze bidonhouder want geeft je 25 jaar garantie. Qua prijs is deze gelijk aan de carbon bidonhouder.

Silca Ypsilon Y-sleutel
De Y-sleutel is bij de meeste mensen wel bekend en iedereen die deze in de hand heeft gehad zal beamen dat dit prettig werkt. Met een Y-sleutel kan je voldoende kracht zetten en hij ligt prettig in de hand. De Y-sleutel van Silca heeft naast de gebruikelijke 4 m en 5 mm inbussleutels ook een bitjes houder. Daar waar een reguliere Y-sleutel is te gebruiken voor 4 mm, 5 mm en 6 mm inbussleutels kan je met behulp van bitjes de Silca sleutel gebruiken voor een veel bredere range.

Deze bitjeshouder is magnetisch en de meegeleverde bitjes zijn van slijtvast CR-V staal. De Silca Ypsilon Y-sleutel is verkrijgbaar in drie opties. De Ypsilon thuisset komt in een mooi berken houten kistje inclusief inbus, torx en schroef- bitjes. Voor een kleine € 95,- is de complete set te bestellen via de site. De Ypsilon reisset is de Y-sleutel inclusief alle bitjes, maar zonder het doosje. Hiervoor betaal je ongeveer € 30,- minder en komt het bedrag uit op ongeveer € 65,-. De goedkoopste uitvoering is de ‘kale’ sleutel. Voor ongeveer € 31,- bestel je de Silca Y-sleutel zonder extra’s.

Silca Pista Plus pomp
In 1917 werd Silca opgericht en waren ze de eerste fabrikant die gebruik maakte van drukmeters op een pomp. Ook de eerste hogedruk pomp is afkomstig van Silca. De Pista Plus is afgeleid van de Pista die ze al in1962 introduceerden. Zoals je van Silca gewend bent zijn de materialen duurzaam en slijtvast. Voor deze pomp zijn alle onderdelen los verkrijgbaar dus mocht er al iets kapot gaan, dan hoef je niet de hele pomp te vervangen maar enkel een specifiek onderdeel.

Met een Pista Plus pomp kan je banden oppompen tot zo’n vijftien bar. De voet heeft drie aluminium poten en het ergonomische handvat is van essenhout. De pompkop is geschikt voor Schräder ventielen en heeft een opzetstuk voor Presta ventielen. De drukmeter is 64 mm groot en volgens Silca nauwkeuriger dan zijn voorganger. De Pista Plus pomp is verkrijgbaar voor ongeveer € 125,-.

Silca SuperPista digital pomp
De SuperPista digital pomp heeft, in tegenstelling tot de bovengenoemde pomp, de slang en drukmeter aan de bovenkant. Hierdoor is hij makkelijker in gebruik en beter af te lezen. Daarnaast heeft deze, zoals de naam al verraad, een digitale drukmeter. De pomp is voorzien van de ‘Hiro’ pompkop die geschikt is voor elk soort ventiel. Aan de bovenkant van de pomp wordt deze met een magneet vastgehouden tijdens het opbergen.

De voet is vergroot en daardoor stabieler, zodat de pomp ook met fietsschoenen prima te gebruiken is en ook op deze pomp is het essenhouten handvat gemonteerd. Ook voor deze pomp zijn onderdelen los verkrijgbaar. De high-end pomp met digitale drukmeter heeft een prijskaartje van een kleine € 240,- maar daarmee koop je een pomp die minimaal 25 jaar tot 50 jaar meegaat, aldus Silca.