De Partington R39/44 wielen zijn zelfs zo prijzig, dat heel veel wielrenners daar een complete fiets voor aanschaffen. Want € 7.500,- is niet voor iedereen weggelegd om uit te geven aan een set wielen. Mocht je het wel te besteden hebben, heb je met de Partington wielen wel een unieke en technisch hoogstaande set wielen. Naast deze R39/44 is er ook een set R31/31 wielen die met 1060 gram maar net boven een kilo uitkomt qua gewicht.

Uit eigen fabriek

De R39/44 wielen waar we het hier over hebben zijn ook allesbehalve zwaar te noemen. Een set weegt 1160 gram. Het merk zegt zelf dat ze de lichtste en stijfste wielen van de wereld hebben. Of dat ook echt zo is durf ik niet te beamen want wielen onder de kg zien we tegenwoordig ook voorbij komen, maar zwaar zijn ze zeker niet. Deze wielen zijn de MKII uitvoering, dat wil zeggen dat het om de tweede generatie gaat. De wielen worden volledig gemaakt in hun eigen fabriek in Waurn Ponds net buiten Geelong, Australië. Het enige dat ze niet zelf maken, zijn de lagers. Deze komen van CeramicSpeed.

De lagers zijn geen standaard lagers, aangezien ze gebruik maken van zogenoemde ‘floating bearings’. Ze hebben een naaf ontwikkeld, waarbij er zo min mogelijk weerstand op de lagers wordt uitgeoefend. Dit zie je goed terug in de kogeltjes die ook aan de buitenkant van de lager zijn geplaatst waardoor er wat ruimte zit aan de buitenkant van het lager. Daar waar dit bij standaard lagers niet het geval is, en de buitenkant rondom strak wordt ingesloten door de naaf.

Tien carbon spaken

De velg is geheel van carbon en heeft een dicht velgbed. Dat houdt in dat er geen velglint nodig is om ze tubeless te rijden. Meer opvallend is dat in de velg 20 spaakgaten zijn en er feitelijk ‘maar’ 10 spaken worden gebruikt. De carbon spaak loopt namelijk vanaf de velg, rondom de naaf weer naar de velg. De spaken worden gemaakt uit doorlopende carbon vezels zonder onderbrekingen waardoor de carbon structuur veel steviger is. Doordat de spaak ook niet in de naaf hoeft te worden vastgemaakt kan er een hogere spanning op de spaak worden uitgeoefend waardoor er een veel stijver wiel kan worden geconstrueerd.

De naaf wordt ook in eigen fabriek gemaakt, en deze is eveneens van carbon. Zoals gezegd lopen de spaken eromheen, en zijn er geen montagepunten in de flens of naaf nodig. Ook dit zorgt ervoor dat het wiel meer stijfheid krijgt. Zoals gezegd zijn de lagers van Ceramicspeed, zodat de wielen ook nog heel licht lopen. De manier waarop de Partington wielen worden gemaakt, verklaart enigszins het hoge prijskaartje en naar alle waarschijnlijkheid ook de kwaliteit van de wielen. Neemt niet weg dat het nog steeds heel veel geld is, maar daarvoor heb je dan wel een setje wielen die je zeker niet heel vaak tegen zal komen onderweg.

via Partington