‘Cross is here’ popt weer steeds vaker op nu het wegseizoen bijna op zijn einde is. En Mosaic komt met een custom cyclocross XT-1. En die ziet er niet alleen goed uit, maar is ook nog eens voor een goed doel.

Het gaat om de nieuwe fiets van Mitch Hoke. Bij ons is het misschien niet zo’n bekende fietser, maar in Amerika rijdt hij redelijke uitslagen. Maar de reden dat Mosaic deze custom fiets heeft gemaakt voor Hoke is voor het Wounded Warrior Project. Het WWP zet zich in voor veteranen die fysiek of mentaal gewond zijn geraakt. De organisatie probeert deze mensen weer te laten sporten en te laten functioneren in de maatschappij. Hoke is naast het fietsen, werkzaam als piloot voor the National Guard. Dus dat Hoke zich hiervoor in wil zetten is niet vreemd. Met de Mosaic fiets wil hij meer bekendheid krijgen voor de organisatie.

De XT-1 is een titanium crossfiets van Mosaic. De oversized titanium buizen worden gecombineerd met een carbon vork van Enve. En zoals het tegenwoordig hoort gaan de kabels binnendoor, heeft de fiets steekassen en zitten de schijfremmen op het frame met een flatmount. De ‘standaard’ versie van de XT-1 is al een kunstwerkje. Maar met de custom paintjob voor Hoke is hij helemaal super vind ik.

De olijfgroene kleur past natuurlijk mooi bij het leger. Maar dat is ook de enige camouflagekleur die deze fiets heeft: het glitterblauw en glitterzilver hebben een heel hoog blinggehalte. De glitters maken deze fiets uniek. En het vliegtuigjespatroon maakt de fiets helemaal af voor deze piloot. De fiets is afgemonteerd met Ultegra Di2, Dura-Ace wielen en PRO onderdelen, geleverd door Shimano die ook meedoet met dit project. Wil je de fiets hebben, dan moet je wachten tot na het crossseizoen. Dan veilt Mosaic één van de gebruikte fietsen. En de opbrengst gaat natuurlijk naar het Wounded Warrior Project.

Meer info bij Mosaic