Sinds de start van het seizoen gingen er al vele foto’s en verhalen de rondte over de nieuwe Specialized items. De Schoenen zijn gespot en ook een nieuwe helm kwam voorbij, maar officieel was het nog niet. Tot op heden, want vanaf vandaag zijn de S-Works 7 schoenen en de S-Works Evade II helm beschikbaar. Ook voor de consument en niet alleen voor de profs.

De S-Works 7 schoenen
De S-Works 7 schoen heeft de stijfste zool die Specialized ooit heeft geproduceerd. Met een stijfheidsindex van 15 scoort hij twee punten hoger dan zijn voorganger, de S-Works 6. De verandering die het meest in het oog springt, is het gebruik van de nieuwe BOA S3 sluiting. Deze ogen naar mijn mening een stuk strakker ten opzichte van de BOA S2. Als we wat langer kijken naar de schoen, zien we dat er meer aanpassingen zijn gedaan om de schoen te optimaliseren. Het haakje van de bovenste sluiting is meer naar het midden van de schoen geplaatst en de velcro-strap bij de voorvoet is korter ten opzichte van de S-Works 6. Beide veranderingen komen ten goede aan de pasvorm van de schoen. Qua uiterlijk lijken ze best veel op de vorige editie, met dat verschil dat bij de nieuwe schoenen het S-Works logo opvallender aan de zijkant op de schoen staat. Het kunststof waar het bovenste deel van de schoen van is gemaakt, is voorzien van golfbalstructuur. De neus van de schoen is voorzien van kleine gaatjes voor de ventilatie. Gewicht van de schoen is 224 gram bij maat 42. Dit is hetzelfde als bij de S-Works 6.

S-Works Evade II helm
Tegelijk met deze schoenen komt ook de S-Works Evade II helm, de opvolger van de S-Works Evade die al een aantal jaar meegaat. Als je de helm in eerste instantie ziet, lijkt hij vrijwel identiek aan zijn voorganger, maar niets is minder waar. De verschillen zijn, nadat je de helmen wat langer bestudeerd, best groot. Windtunneltests bij Specialized hebben aangetoond dat de Evade II de snelste helm is die zij getest hebben. De helm heeft een HairPort systeem om de helm in omtrek en hoogte aan te passen. Nieuw hierbij is dat deze dus beter geschikt is voor vrouwen, of mannen, met een paardenstaart. Voor de Evade II is er bij de padding gebruik gemaakt van het Gutter Action brow pad design. Deze techniek is ook gebruikt bij de Prevail II helm en voorkomt dat de padding gaat rekken wanneer deze vochtig wordt. Hierdoor blijft de pasvorm van de helm goed en blijf je bespaart van zweetdruppels die onder de helm uit komen.
Optische veranderingen aan de helm zijn met name de plaatsing en vorm van de ventilatiegaten. Uiteraard liggen deze nog mooi in lijn, voor een optimale luchtstroom. De gaten aan de voorkant ogen wat breder en lopen minder ver door naar de bovenkant van de helm. De luchtinvoer aan de bovenkant is één brede, in tegenstelling tot de twee smallere sleuven van zijn voorganger. Aan de zijkant is de luchtinvoer ook een stuk kleiner geworden, waardoor de helm veel compacter oogt. Het lijkt erop dat de schaal van de helm meer doorloopt naar achter zodat er nog meer een druppelvorm wordt gecreëerd. Dit levert aerodynamisch voordeel op.

via Specialized