Het huismerk van Factor, Black Inc, heeft voor de komende Giro een nieuw dicht achterwiel. Dit is hun snelste wiel staat in het persbericht te lezen. Je zult het wiel niet vaak voorbij zien komen want veel tijdritten zijn er niet. De eerste keer dat je ze in het peloton gaat zien is tijdens de tweede etappe van de Giro. De renners van Israel – Premier Tech zullen er dan mee fietsen.

Als je het wiel plat legt, lijkt het een beetje op een bord met een brede rand. Dit omdat het binnenste gedeelte naar binnen valt. Dit wiel is een resultaat van een jaar ontwikkeling samen met het team. Daaruit kwamen drie testmodellen en deze is het beste gebleken. De vorm is asymmetrisch om ervoor te zorgen dat aandrijfkant en de niet-aandrijfkant in evenwicht zijn wat betreft de aerodynamica en stuwkracht die maximaal 20 Watt is wanneer alles optimaal is.

Het wiel van carbon en heeft een binnenvelgbreedte van 21 mm. De optimale bandbreedte is daarmee 26,2 mm. Klinkt natuurlijk vreemd, maar als elke seconde en zelfs honderdste telt bij zo’n tijdrit, dan snap je dat ze in de windtunnel alles optimaal berekenen. Alex Dowsett, die in zijn loopbaan aardig wat Britse tijdrittitels heeft gewonnen, is in ieder geval enthousiast over het wiel: “de nieuwe ZERO is zo’n geweldig stukje techniek”.

We gaan zien of het hem helpt om op het podium te komen. Oh en mocht je ook zo’n wiel willen voor je tijdritfiets, dan moet je daar minimaal € 2234,- voor neerleggen. Dat is dan voor de velgremversie. De schijfremversie is nog iets duurder.

Meer info via Black Inc

Comments are closed.