Fietsschoenen van het Duitse fietsenmerk Canyon! Een noviteit in het assortiment, waardoor het aanbod van Canyon nog completer wordt. De nieuwe Tempr CFR schoenen zijn vandaag officieel gelanceerd in een road en off-road versie en volgens Canyon zijn ze race-ready. Optisch zien de schoenen er netjes uit en het is direct duidelijk dat Canyon zich met deze schoenen richt op het hogere segment fietsschoenen.

PureFit360 voor de juiste fit

Een combinatie van zacht en stijf, zo omschrijft Canyon de nieuwe schoenen. En dat vraagt natuurlijk om uitleg. Canyon noemt de fit PureFit360 en die is gebaseerd op verzamelde data van fietsers om zo tot een vorm te komen die de grote meerderheid past. Ondanks dat het een racefit is, hebben ze gekozen om je tenen iets meer ruimte te geven.

De zool is van carbon en daar zit de benodigde stijfheid. Volgens het ontwikkelteam is de stijfheid genoeg. Dat wil zeggen dat ze er bewust geen stijfheidsindex aan hebben gehangen, maar dat je je geen zorgen hoeft te maken wat betreft de stijfheid.

PerformFit Wrap omsluit je voet

De bovenkant van de schoen biedt weer de flexibiliteit met de zachte sok-achtige tong van de schoen. In die tong zit ook veel flex. Om het geheel strak te zetten hebben ze samen met BOA de PerformFit Wrap ontwikkeld. Dit is als het ware de flap die van de binnenkant over de tong valt. En als je goed kijkt zie je dat deze flap helemaal aan de onderkant van de schoen vastzit. Dit zorgt er dan voor dat je bij het aandraaien van je BOA-sluitingen niet alleen de bovenkant strak zet, maar je als het ware je hele voet wordt omsloten door de schoen. Dit moet ervoor zorgen dat de schoen overal strak om je voet zit zonder drukpunten.

Solestar binnenzool en sluitingen van BOA

Canyon heeft voor deze schoenen ook aan Solestar gevraagd mee te denken. De schoenen hebben een eigen Solestar binnenzool gekregen wat ook weer helpt bij het comfort. Je sluit de schoenen met de welbekende BOA Li2-sluitingen, en deze heeft de soepele draadjes (meer touwtjes) en niet die stuggere kunststof draden. Erg fijn.

Canyon kiest voor deze schoen dus voor de bekende en gevestigde merken die we kennen van andere fietsschoenen in het hogere segment. Zowel op de boven- als onderkant van de schoenen zien we ventilatiegaten en de hak van de schoen is voorzien van een stukje rubber zodat je de zool niet kapot maakt als je loopt. De schoen weegt 250 gram in maat 42.

Ook een off-road variant

De off-road Tempr CFR is bedoeld om mee te gravelen of crossen. Deze schoen heeft een Vibram zool. Die zool is voorzien van rubberen noppen voor grip. Onder de rubberen buitenzool zit dezelfde carbon zool als op de wegschoen en ook de rest van de schoenen zijn gelijk. Qua gewicht in maat 42 komt de off-road schoen op 290 gram.

Uiterlijk en versies

De wegschoenen zijn er in twee kleuren: zwart en wit. De off-road schoenen zijn er in drie kleuren, wit, grijs en zwart. Persoonlijk had ik het bij de witte variant van de wegschoen mooier gevonden als de sok ook wit was geweest. Maar Canyon heeft bewust voor grijs gekozen vanwege het materiaal, dat lastiger schoon te krijgen is. Wit zou dan al snel een viezige kleur en dat is natuurlijk jammer.

Subtiele branding

Misschien was het je al opgevallen, of eigenlijk juist niet; de branding is minimaal. Dat hebben ze expres zo gedaan zodat deze schoenen ook prima staan als je met een ander merk racefiets rijdt. Op de achterkant staat een klein logo van Canyon. Op de zijkant van de hak staat het CFR logo en op andere zijkant zien we nog de typeaanduiding staan. Allemaal vrij subtiel gedaan. Het Canyon logo kan je alleen vinden op de binnenzool en op de buitenzool. Dat is dus niet te zien als je fietst. Alle schoenen hebben zilverkleurige BOA-sluitingen.

In totaal zijn de schoenen verkrijgbaar in 20 maten, variërend van maat 36 tot en met maat 48. Vanaf maat 40 tot en met maat 46 zijn de schoenen ook in halve maten verkrijgbaar. De schoenen zijn unisex want volgens Canyon is de PureFit360 fit zowel geschikt voor dames als voor heren. Beide schoenen kosten € 335,95.

Mini eerste indruk

Wel hebben we tijdens de presentatie al even kunnen voelen aan een prototype. Dat zijn de schoenen op de foto’s met de zwart witte camouflage vlakken. En ik moet zeggen dat de schoenen echt comfortabel voelen en inderdaad sluit het geheel rondom de hele voet aan. De tenen hebben iets ruimte. Bij de prototypes viel op dat de onderkant niet heel strak was afgewerkt. Alleen is dat bij de productie versie helemaal verholpen. Daar ziet alles er gelukkig wel strak uit.

Ja, het is jammer dat de hele schoen niet wit is, maar de grijze tong is eigenlijk een logische keuze omdat dit materiaal zeker vies gaat worden en lastig schoon te maken is. We hebben deze week een setje schoenen ontvangen van Canyon dus binnenkort lees je een uitgebreide review op onze website.

Meer info via Canyon.