
Deze heb je al zien aankomen. Tijdens Traka zagen we de Canyon x DT Swiss gravel voorvork voor het eerst. Ik mocht er zelfs al mee rijden tijdens de Traka 100. En als je Traka eens hebt gereden dan weet je dat daar een verende voorvork geen overbodige luxe is. Straks meer over mijn ervaring, nu eerst over de nieuwe samenwerking tussen Canyon en DT-Swiss wat dus resulteert in een nieuwe verende voorvork specifiek voor gravel.

Uitgangspunt
Het project voor deze geveerde voorvork startte zo’n 4 jaar geleden. Het doel was om echt te gaan kijken naar waar een gravelvoorvork aan moest voldoen. Niet om een mountainbike voorvork kleiner te maken en in een gravelbike te stoppen. Ze hebben gekeken naar wat echt gravelondergrond is en daar de vork op afgestemd. Je hebt bij een gravelroute eerder hobbelige afdalingen dan bijvoorbeeld switchbacks.
De voorvork moest naast functioneel er ook goed uitzien en passen bij de gravelbike. De vork moest er het liefst zoveel mogelijk uitzien als een normale voorvork. En de mountainbike voorvorken zijn vaak wat meer bulky. Omdat DT Swiss ervaring heeft met voorvorken en omdat ze idee een mooie uitdaging vond, is het feitelijk een logische samenwerking.

Kenmerken Canyon x DT Swiss F132 ONE voorvork
Er is gekozen voor een veerweg van 40mm. De voorvork heeft een luchtkamer die je kan oppompen met een demperpomp. Het ventiel is netjes achter een afdekkapje weggestopt. Op deze voorvork kan je ook de rebound instellen (9 kliks). De voorvork weegt 1340 gram. En de ruimte voor banden is maximaal 50 mm.

Alles voor de looks
Zoals je op de foto’s kan zien is dit duidelijk een voorvork die past bij de gravelbike. Hij ziet er dan ook niet uit als een kleine mountainbike voorvork. Dat ze bij Canyon dit ook belangrijk vonden kan je terugzien in sommige details. De gravelbike moest er namelijk vanaf de aandrijflijnkant zo strak mogelijk uitzien. Want dat is de fotogenieke kant. Daarom hebben ze de luchtkamerkant en de demperkant omgedraait. Hierdoor zit aan de linkerkant het demperdeel waardoor je daar onderaan de opening en draaiwieltje hebt om de rebound (9 kliks) in te stellen.

Zo blijft rechts lekker clean. En je moet inderdaad twee keer kijken naar de fiets om te zien dat er een geveerde voorvork in zit. De vorkkroon heeft om diezelfde reden ook afgeronden hoeken. Helemaal nieuw is dat niet, want in de tussentijd heeft Cane Creek ook een voorvork voor gravel met een minimaal design.
De lockout kabel is geïntegreerd en gaat door de voorvork. De remkabel is deels geïntegreerd waardoor je die nog een stukje ziet lopen. Er is ook rekening gehouden met de bikepacker. Daarvoor is er een adapter beschikbaar waaraan je tassen kan vastmaken. Het maximum is 3 kg per kant.

Lockout
Ja, deze gravelvoorvork heeft een lockout. En de lockout is ook echt een harde lockout. Nou is het zo dat ze bij Canyon graag een control wilden die geschikt is voor op je gravelstuur. En die je kan gebruiken als je met je handen op de shifters rijdt, maar ook als je in de beugels rijdt. Je handen van het stuur halen om de lockout aan of uit te zetten is natuurlijk niet optimaal als je een afdaling ingaat.
Ze hebben een schakelaar ontwikkeld die als je er een keer aan trekt, hij lockt. Trek je er nog een keer aan dan unlockt hij. Trek je nog een keer dan lockt hij weer. Etc. Handig want dat zorgt ervoor dat je maar een knop hebt. Nu alleen de uitdaging om zowel in de drops als op de shifters hem te kunnen bedienen. En ook nog ruimte te hebben voor als je met mechanische shifters schakelt. De oplossing is een soort van schakelaar die je in de drops monteert die je op twee manieren kan bedienen. Dus als je met je duim erop drukt bedien je de lockout maar als je met je vingers de schakelaar trekt bedien je de lockout ook (zie foto hieronder).

Mijn ervaring tijdens Traka 100
Je krijgt natuurlijk eerst de discussie of een gravelbike een geveerde voorvork nodig heeft? Nou, als je gewoon de harde gravelpaadjes rijdt dan heb je hem niet nodig, nee. En als de gravelpaadjes wat meer op mountainbike trails gaan lijken? Dan kan je nog steeds zonder geveerde voorvork rijden. Maar als je extra comfort wil, dan is zo’n gravelvoorvork echt wel fijn.

En Traka is echt zo’n gravelwedstrijd die genoeg hobbels, bobbels, gaten, wortels en zelfs kleine rockslaps op het parcours heeft. Ik fietste met de Canyon Grail met de Canyon x DT Swiss F132 ONE voorvork. Downhill merk je vooral het voordeel van de voorvork. Naast het comfort, houdt je voorwiel ook veel beter contact met de ondergrond. Hierdoor voel je duidelijk dat je meer grip hebt met als resultaat dat ik echt veel rijders naar beneden heb kunnen inhalen. Daar behaal je zeker met wedstrijden de winst. Om het optimale uit je voorvork te halen moet je hem naar wens instellen. Het is altijd even spelen met die instellingen om de instelling te vinden die bij jou past. DT-Swiss heeft online een handige setup pagina die je al opweg helpt.
Maar niet alles is een wedstrijd, en misschien rijdt je helemaal nooit een wedstrijdje. Dan is deze vork echt iets voor je als je van comfort houdt. Hij filtert gewoon veel hobbels en bobbels weg. Toch wen je er snel aan, want af en toe moest ik de voorvork even locken om te voelen hoeveel harder de ondergrond aanvoelt zonder vering. En dat verschil is er echt!

Tijdens het klimmen heb je natuurlijk iets meer gewicht dat je naar boven mee moet nemen. Een niet-geveerde voorvork is gewoon lichter. Het scheelt ongeveer een kilogram, een beetje afhankelijk van je setup. Dat is een keuze die je daarin moet maken.
Fijn, en eigenlijk een must bij een gravelbike, is de harde lockout. Zo kan je tijdens het klimmen de voorvork ook echt locken. En de schakelaar voor het locken werkt elke keer prima. Je drukt niet per ongeluk op de verkeerde knop omdat dat gewoon niet kan. Wel moest ik soms even op het stuur drukken om te kijken of de voorvork nou in de lock of unlock stand staat, want je kan aan de schakelaar niet zien of hij in lock of in unlock staat. De locatie van de knop is een beetje afhankelijk van de grootte van je handen, dus daar zou je zelf nog een beetje mee kunnen spelen. Maar ik ben echt enthousiast over deze schakelaar.

Specificaties
Canyon x DT Swiss F132 ONE
Veerweg: 40 mm
Gewicht: 1340 gram
Max gewicht: 130 kg
Offset: 56 mm
Max bandbreedte: 50 mm
Dit jaar is deze voorvork exclusief voor Canyon. Hij zal als eerste op de Canyon Grail CFR Di2 Rift te vinden zijn. In de toekomst zal hij ook als los product te koop zijn. Om je een beeld te geven; deze Grail in CFR uitvoering met de geveerde voorvork en Shimano GRX Di2 (incl powermeter) en DT Swiss GRC 1100 wielen kost je € 8.149,-.
Conclusie
Het is een volwaardige voorvork geworden, deze Canyon x DT Swiss F132 ONE. Fijn dat deze gravel voorvork een harde lockout heeft en dat je de rebound kan instellen. De techniek van het veren kan je wel aan DT Swiss overlaten en de 40 mm is wat mij betreft genoeg voor een gravelbike. Je houdt merkaar beter grip bij hobbelige afdalingen met als bijkomend voordeel dat je meer gecontroleerd sneller kan gaan. Ben je daar niet naar op zoek, dan kies je deze voorvork als je van comfort houdt, want dat geeft hij zeker. Je moet wel rekening houden met een kleine kg aan meergewicht dan met een normale voorvork.
De lockoutschakelaar is super om te bedienen. Zowel voor als je op de shifters rijdt als in de drops. En voor de looks: veel mooier en onopvallender zal een geveerde voorvork er in mijn beleving niet uit gaan zien.
Meer info via Canyon