Hunt Aerodynamicist

Het Engelse Hunt begint het jaar goed en presenteert hun naar eigen zeggen snelste wielen ooit. Met de Aerodynamicist hebben ze een serie van drie full carbon wielsets voor velgremmen. Het verschil tussen deze wielsets zit in de hoogte en breedte van de velg.

Limitless disc
Begin 2019 werd door Hunt de Limitless Aero Disc wielset op de markt gebracht. Bij deze wielen, ontwikkeld door Luisa Grappano, hebben ze gezocht naar de optimale combinatie van velgen en brede banden. Dit heeft er toe geleid dat de Limitless wielen een interne breedte hebben van 22,5 mm en buitenbreedte van maar liefst 34,5 mm. De velg is hiermee veel breder dan de band voor optimale aerodynamica, aldus Hunt. Dit werkt het beste wanneer je met banden rijdt tussen de 25 mm en 28 mm breed en dat is tegenwoordig voor velen de standaard. De Limitless wielen zijn disc-only, 48 mm hoog en voorzien van naven met CeramicSpeed lagers.

Hunt 52 Carbon Aerodynamicist
Hunt 52 Carbon Aerodynamicist

Aerodynamicist
Het principe van een bolle velg die breder is dan de band, wilden ze bij Hunt ook doorvoeren voor velgremmen. Daarbij moet dan wel rekening gehouden worden met een maximale breedte van 27 mm aan de rand, omdat de velg anders te breed is voor de remklauw. Met deze wetenschap zijn ze aan de slag gegaan om de drie Aerodynamicist wielsets te ontwikkelen. De Aerodynamicist velgen hebben allemaal een interne breedte van 19 mm en zijn optimaal voor 25 mm banden.

Hunt 62 Carbon Aerodynamicist
Hunt 62 Carbon Aerodynamicist

De velgen van 52 mm hoog, hebben een maximale breedte van 28,8 mm. Deze breedte is 28,1 mm voor de 62 mm velgen en de hoogste 82 mm velg hebben een maximale breedte van 29,5 mm. Opvallend daarbij is dat de 62 mm velg het minst breed is. De bolling die deze velgen hebben, heeft niet alleen aerodynamische voordelen, maar moet ook zorgen voor een stabieler wiel bij zijwind. De windtunneltests die ze hebben gedaan, laten zien dat bij zijwind de wielen van Hunt de minste ‘drag’ hebben ten opzichte van een aantal concurrenten. Op de website van Hunt staat het ‘Research white paper‘ waarin alle tests, methodes en resultaten staan uitgewerkt.

Meer dan een velg
Om de wielen zo snel mogelijk te maken hebben ze het niet alleen bij de aerodynamische vorm van de velgen gelaten. De naven van Hunt hebben lagers van CeramicSpeed en de spaken zijn de ‘Pillar Wing 20’s’. Deze spaken zijn ovaal van vorm zodat ook hier de luchtstroom er omheen wordt geleid. Volgens Hunt is dit het meest optimaal in vergelijking met ronde of platte spaken.

Hunt 82 Carbon Aerodynamicist
Hunt 82 Carbon Aerodynamicist

Prijzen
De Hunt Aerodynamicist wielen zijn verkrijgbaar vanaf € 1441,54. Hiervoor krijg je de set van 52 mm hoog, inclusief bijbehorende remblokken, reservespaken en tubeless ventielen. Voor een set wielen van 62 mm hoog betaal je € 1514,29 en de toppers van 82 mm hoog kosten € 1611,28. Een flinke investering, zoals je inmiddels wel gewend bent van een carbon wielset. Echter laat Hunt met deze prijzen, zeker in combinatie met keramische lagers, veel concurrenten achter zich.