Voor de Aerolight heeft BH twee fietsen weten te samenvoegen: een aerodynamische en lichte fiets. Het zit natuurlijk ook al een beetje in de naam. Voor het aero gedeelte hebben ze de kennis van de BH G8 gebruikt en voor het light gedeelte die van de BH Ultralight. Het resultaat is een high-tech uitziende fiets. Het frame is cool, maar vooral de nieuwe voorvork is een eyecatcher.

Air Bow Concept

Voordat de Aerolight er was, zijn er honderden uren aan simulaties en prototypes gebouwd om alles zo aerodynamisch mogelijk te maken. De uiteindelijke fiets is gebaseerd op het Air Bow concept. Het Air Bow concept geeft ruimte aan de wind. De ruimte voor de wind moet de luchtweerstand en turbulentie verlagen. De vorm van de voorvork komt ook voort uit dit concept. De speciale voorvork is dus niet gemaakt voor de coole looks. Ook aan de achterkant zit het Air Bow Concept met veel ruimte tussen het wiel en de achtervork. De vorm van de achtervork zou ook wat comfort geven en extra controle.

Bij een aeromodel gaat het natuurlijk ook altijd om integratie. De voorkant is zo gemaakt dat er zo min mogelijk randen tussen frame, voorvork en balhoofd zit. Ook de kabels zijn natuurlijk netjes weggewerkt. Aan de achterkant is de zadelpenklem ook geïntegreerd. De zadelpenklem zorgt op die plek ook voor extra stijfheid. Slimme van de BH Aerolight is dat de accessoires ook geïntegreerd kunnen worden. BH heeft een speciale bidon, bidonhouder en toolbox ontwikkeld voor de fiets. Zo kun je toch spullen meenemen zonder dat het alle moeite die voor het frame is gedaan teniet doet.

Hollow Core Internal Moulding

Het andere stuk van de Aerolight is om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Bij dit soort high-end modellen gaat het altijd om het schaven van grammen. En daarom moet je het in alle details zoeken. Een deel van de gewichtswinst komt uit een het productieproces. Ze noemen het een Hollow Core Internal Moulding, kortweg HCIM. Met een speciale mal worden imperfecties aan de binnenkant beperkt en zo zit er daar geen onnodig materiaal. Het resultaat is een gewicht van 950 gram voor het frame.

32.000 combinaties

BH heeft het Unique programma waarmee je de fiets kunt customizen. Altijd leuk! BH geeft aan dat er 32.000 combinaties mogelijk zijn. We nemen het voor het gemak maar even van ze aan. Er zijn ook vier ‘standaard’ versies met prijzen tussen de € 5.299,90 en € 11.999,90. Voor alle vier de modellen heb je de keuze uit vijf kleuren: donkerblauw, wit, rood of grijs. Bij de grijze kleur heb je dan nog de keuze of je de iets met zwarte of rood-oranje decals wilt.

Op de website van BH vind je meer info en specificaties van de fietsen.