Ze zitten niet stil in Vicenza bij Campagnolo. Naast de 12-speed groepen die zie lieten zien, voegen ze nieuwe wielen toe aan de Bora lijn. Hoge wielen voor de triatleten en tijdrijders onder ons.

Wind tunnel optimised
Het gaat om de Bora 60 WTO en Bora 77 WTO. WTO is een acroniem voor Wind Tunnel Optimised. Niet geoptimaliseerd voor gebruik in de windtunnel, maar ontwikkeld voor gebruik op de weg in de windtunnel. Als we de woorden van Campagnolo moeten geloven heeft het team dat ze heeft ontwikkeld net zoveel tijd in de windtunnel doorgebracht als op het kantoor. De wielen zijn dan ook gemaakt met het oog op aerodynamica, om zo snel mogelijk te kunnen zijn. Niet alleen hebben ze de luchtweerstand tot een minimum weten te beperken, maar in een aantal specifieke hoeken (van de wind) zou er zelfs sprake zijn van een zogenaamde negatieve luchtweerstand die het wiel dus eigenlijk sneller laat gaan. Welke hoeken dat dan precies zijn en hoeveel het dan oplevert wordt niet duidelijk gemaakt.

De Bora 60 WTO is er als set, terwijl van de Bora 77 WTO alleen een voorwiel is. De ’60’ en ’77’ in de naam refereert natuurlijk aan de velghoogte. De 77 (zie headerfoto) is flink hoog en zal waarschijnlijk het meest worden gecombineerd met een dicht achterwiel, zoals het bijna iconische Ghibli wiel. De 60 is er dus wel als set. Er is een Black Label en White Label uitvoering, die technisch identiek zijn. De 60’s krijgen USB ceramische lagers, het 77 voorwiel CULT ceramische lagers.

Ook tubeless
Beide wielen zijn gebaseerd op de bredere C19 velgbreedte van Campagnolo waardoor de geschikt zijn voor 25 mm en 28 mm bandjes. De breedte van de velg in combinatie met de banden moet zorgen voor minder luchtweerstand. Beide wielen zijn geschikt voor tubeless banden door middel van Campagnolo’s 2-Way Fit constructie. Het unieke hieraan is dat er geen extra materiaal nodig om de wielen tubeless te kunnen gebruiken. De wielen kunnen ook met clinchers gebruikt worden.

De Bora 60 WTO wielset weegt 1540 gram, waarmee ze tot de lichtere 60 mm wielsets op de markt behoren. Het Bora 77 WTO voorwiel weegt 745 gram, wat voor een 77 mm hoog wiel eveneens een zeer laag gewicht is. Prijzen zijn nog niet bekend.

 

Via Campagnolo