De Castelli Gabba is inmiddels in veel kledingkasten niet meer weg te denken als praktisch kledingstuk voor de regenachtige dagen, als je tegen beter weten in toch de fiets op stapt. Inmiddels is de Gabba alweer toe aan de 6e generatie, de Gabba R. De R staat voor Race en volgens Castelli is hij flink verbeterd. De aerodynamica is er flink op vooruit gegaan maar ook de waterdichtheid is verbeterd, en hij ademt ook nog beter. Klinkt veelbelovend.

Korte en lange mouwen

De nieuwe Gabba R is er in twee uitvoeringen, een met korte en een met lange mouwen. Beide uitvoeringen zijn verder gelijk qua eigenschappen en looks, en het jack is in slechts één kleur verkrijgbaar. Castelli noemt het simpelweg zwart, maar door de glinstering lijkt het af en toe meer grijs. De stof ziet er glad uit, en we zien de regendruppels er al vanaf glijden.

Een glanzende, zwart/grijze kleur dus. Er wordt door Castelli overigens wel gekeken of ze de Gabba R in andere kleuren kunnen produceren zonder dat het ten koste gaat van de functionaliteit van dit technische jasje. Op de mouwtjes staat het kenmerkende rode Castelli logo en op de zijkant staat de typeaanduiding Gabba. Op de achterkant zien we drie zwarte zakjes met daarboven de tekst Rosso Corsa en op de zakjes ook weer het Caselli logo. Het jasje loopt aan de achterkant wat langer door, waardoor het functioneert als spatlap. Op dat stuk van het jasje zien we een reflecterende streep voor extra zichtbaarheid. Want als het regent is het zicht ook vaak minder natuurlijk.

Aerodynamisch regenjasje

De fit omschrijft Castelli als close-to-body-fit, en ook op de foto’s zien we dat het jasje lekker strak zit. De verbetering ten opzichte van de vorige versies zit ‘m volgens Castelli dan ook met name in de aerodynamica. Het jasje is in meerdere windtunnels getest en volgens Castelli is het jasje in houdingen waarbij je wat rechter op zit, zelfs 1% sneller dan de Sanremo BTW Speed Suit. Dat laatste het snelpak dat de renners van Soudal Quick-Step dragen tijdens wedstrijden. Best opvallend dat een regenjasje aerodynamisch beter is dan een race outfit toch? Moeten we er wel bij zeggen in een aerodynamische diepe positie de Speed Suit toch net weer iets sneller is.

De nieuwe Gabba R is voorzien van een YKK® Vislon Aquaguard waterproof rits, en het gehele jasje is gemaakt van PFAS-vrije materialen. De nieuw ontwikkelde stof (in samenwerking met ITTTAI) moet uiteraard waterdicht zijn maar ook genoeg ademen. Het heeft daarom een waterdichtheidscore (waterkolom) van 5.000 mm. Volgens Castelli is dit precies de goede verhouding en tussen waterdicht en het ademend vermogen. De binnenkant bestaat voor 78% uit polyester en voor 22% uit glastaan. Daardoor stretcht het jasje in alle richtingen waardoor het ook zo mooi aansluit op je lichaam. Het jasje is bedoeld voor temperaturen tussen de 10 en 18 graden, en de versie met lange mouwen kan volgens Castelli zelfs tot 4 graden boven nul gedragen worden. Als je het jasje als extra laag over je winterkleding wil dragen adviseert Castelli om een maat groter te kopen.

De versie met lange mouwen weegt 187 gram en de korte mouwen versie weegt 145 gram. De jasjes zijn heel compact, waardoor ze zelfs in je achterzakjes passen. De nieuwe Castelli Gabba R is verkrijgbaar in zeven maten, van XS tot en met 3XL. De versie met korte mouwen kost € 260,- en die met lange mouwen € 300,-. Het jasje is officieel ontworpen voor World Tour wedstrijden, maar wij mogen er natuurlijk ook in fietsen. En mocht je deze te racey vinden, wees gerust, de Gabba RoS 2 and Perfetto RoS 2 jasjes blijven ook in de collectie van Castelli.

Meer info via Castelli Benelux

Past zo in je achterzakje!