De naam is hetzelfde gebleven , maar de nieuwste generatie Surge Pro en Macha Pro fietsschoenen zijn flink gewijzigd. We hebben het dan over het topmodel uit de schoenenreeks van Giant en Liv. De vorige Surge Pro en Macha Pro schoenen gaan alweer drie jaar mee. Het kan zijn dat je de nieuwe schoen al bent tegengekomen want Simon Yates rijdt er dit seizoen al mee rond.

De Giant Surge Pro fietsschoenen

Kijkend naar de foto’s vind ik de schoenen er heel gaaf uit zien. Zeker de Chromoflair kleur valt erg op, al zou ik persoonlijk toch eerder kiezen voor wit. Het bovenwerk is van mesh en heeft een kunststof coating. Rondom is dit helemaal geperforeerd zodat de schoen lekker kan ventileren. De verschillende delen van de schoen hebben ze aan elkaar gemaakt door te lassen, in plaats van te naaien. Dit moet zorgen voor een besparing van het gewicht op de gehele schoen.

Net als de vorige schoen heeft deze carbon zool twee balkjes als versteviging onder het middengedeelte van de zool. Hiermee maken ze de zool stijf, maar ook op sommige plekken bewust wat flexibeler. De flexibele zones moeten zorgen voor wat meer ontspanning zodat je voet op een natuurlijke manier kan blijven bewegen. Uiteraard is dit wel de meest stijve zool die ze bij Giant te bieden hebben, zodat de kracht zo efficiënt mogelijk wordt overgebracht op het pedaal. Deze techniek noemen ze zelf Exobeam.

Exowrap voor een comfortabele pasvorm

De schoen sluit met twee BOA Li2 sluitingen en bij de voorvoet met een klittenbandsluiting. De BOA’s lopen in tegengestelde richting. De bovenste knop trekt de buitenkant naar binnen, en de onderste knop gaat precies omgekeerd. Opvallend is dat de BOA-draden op de wreef door het bovenwerk heengaan. Deze zitten aan de carbon zool vast, zodat de schoen helemaal rondom je voet kan aansluiten. Vooral aan de binnenkant zal dit voor extra ondersteuning moeten zorgen. Bij Giant noemen ze dit het Exowrap principe, en dat zit dan bevestigd aan de eerder genoemde Exobeam zool.

De binnenkant van de schoen heeft een antibacteriële laag en in de hielkap is er gekozen voor gripvast materiaal. Dit zal voorkomen dat je hak uit de schoen komt tijdens het aanzetten. De binnenzool kan je eruit halen zodat je de ondersteuning bij je voetboog kan aanpassen. Opvallend aan deze schoenen is dat je geen logo ziet als je aan het fietsen bent. Het enige logo op deze schoen staat op de zool. Erg onopvallend, maar dat vind ik juist mooi aan de schoen.

De Giant Surge Pro zijn verkrijgbaar vanaf maat 41 tot 47 en daarbij heb je keuze uit wit, zwart of de eerder genoemde Chromoflair.

De Liv Macha Pro fietsschoen voor de dames

De dames uitvoering van deze schoenen zijn de Liv Macha Pro schoenen. Deze zijn qua technieken en looks hetzelfde als de Surge Pro voor mannen. Het verschil zit vooral in de maatvoering, waarbij de Macha Pro verkrijgbaar is vanaf maat 37 tot 42. De dames hebben keuze uit een paar witte schoenen of de opvallende violet kleur. Detail is dat er bij de dames wel een logo te zien is als je fietst. Deze staat net voor de hielkap van de schoen.

De prijs van deze schoenen is € 299,95 voor zowel de mannen als dames modellen.

Meer info via Giant en Liv

Comments are closed.