Het is niet raar om je fietscollectie voor volgend jaar nu al te showen. Dat gaat al langer zo. Maar toch voelt het bij iedere nieuwe fiets of er reikhalzend uit wordt gekeken naar 2021 om alles wat 2020 met zich mee heeft gebracht te vergeten. Maar wij klagen nooit als er een nieuwe collectie wordt geshowd. Dus ook niet toen Pinarello met drie nieuwe modellen voor 2021 kwam. Voor de Dogma F12 gaat het om een nieuw kleurtje. Voor de Prince en Paris is er meer veranderd.

Dogma F12 – Shimano Dura-Ace Di2 – Astro White

Dogma F12

De Pinarello Dogma F12 krijgt voor 2021 nieuwe kleuren. Het model werd in 2019 nog vernieuwd, dus het zou ook wat snel zijn als er weer een nieuw model zou staan. De nieuwe kleuren worden nu verdeeld in vlakken die optisch lijken door te lopen over het frame. Het geeft het high-tech frame nog meer een high-tech karakter. Voor de Dogma F12 heb je heel veel keuze uit kleuren. Je kunt er zelfs voor kiezen om het te customizen. Maar voor mij doet vooral de grijs-zwarte combinatie het goed. De Dogma F12 Disk frameset kost € 5.590,- en de velgrem versie kost € 5.490,-. De custom MyWay optie kost € 690,-.

Dogma F12 – SRAM RED eTap AXS – Grey Black

Prince

De nieuwe Prince heeft veel eigenschappen van zijn duurdere broer, de Dogma F12, gekregen. Qua uiterlijk kan je dat in ieder geval zien! Het is net iets minder extreem, maar je kan zien dat de aerodynamische vormen zijn overgenomen. Zo lopen de vormen van de voorvork en het frame meer in elkaar over voor minder drag.

En zelfs de schuine buis heeft hetzelfde profiel gekregen om de invloed van de bidons op de luchtweerstand te verminderen. De zit is wel wat comfortabeler dus net wat toegankelijker voor iedereen die niet bij de elite racet. De mooiste kleur vind ik de Blue Steel. Speciaal en toch tijdloos. De Prince Disk frameset kost € 2.690,- en de velgrem versie kost € 2.590,-. Om je een idee te geven voor een complete fiets. De Prince Disk Ultegra kost € 4.490,-.

Prince – Shimano Ultegra – Blue Steel

Paris

Voordat de Dogma F12 de keuze werd van profrenners was het de Paris waarmee de overwinningen werden geboekt. Van Miguel Indurain tot aan Alejandro Valverde. De Paris is een tijdje weggeweest en is nu terug als de endurance racefiets van Pinarello. Een ideale instapfiets om het gevoel van een Pinarello te leren kennen, zeggen ze zelf. De fiets heeft een comfortabele geometrie en zitpositie, maar net als de Prince krijgt de fiets ook wat van de tech van de Dogma F12 mee. Zelf zou ik kiezen voor de rode versie met een Shimano 105. Door de rode kleur krijg je toch dat extra racegevoel dat zo goed past bij Italiaanse fietsen (en auto’s). Al is de oranje helemaal bovenaan ook niet verkeerd. De Prince frameset kost € 1.990,- en een complete racefiets als Paris Ultegra kost € 3.590,-.

Paris – Shimano 105 – Red

Hoewel niet alle modellen nieuw zijn, is Pinarello er wel ingeslaagd om weer een strakke collectie neer te zetten. Waar vooral iedereen kan profiteren van de eigenschappen van de duurdere modellen voor een net wat schappelijkere prijs. Voor alle drie de modellen heb je de keuze uit schrijfremmen of velgremmen. Ook wordt er gebruik gemaakt van TICR bij de Dogma en de Prince. Dat is Pinarello’s benaming voor de interne kabelgeleiding. En alle modellen komen in meerdere kleuren. Teveel kleuren om hier allemaal te showen. Voor alle modellen en kleuren kun je het beste kijken bij Pinarello of bij Carbonbike, de importeur van Pinarello.