Het Nederlandse wielenmerk Scope lanceert met Artech een nieuwe lijn wielen, bedoeld voor de weg en gravel. Ze zetten hiermee om te concurreren met de high end wielen die er op de markt zijn. De wielen zijn verkrijgbaar in drie verschillende hoogtes én met verschillende velgbreedtes. Opvallend is dat veel componenten in-house ontwikkeld zijn, maar het meest opvallende is toch wel de zijkant van de carbon velgen. Want daar zien we een schub-achtig patroon en dat komt volgens Scope de aerodynamica ten goede.

Als we verder naar het uiterlijk van de wielen kijken zien we merknaam Scope in het wit op de velgen staan, en ook de typeaanduiding Artech komt terug. Je hebt trouwens ook de mogelijkheid om de decals in het zwart te bestellen, waardoor ze wat minder opvallen. De wielen zijn dus in drie hoogtes (22 ,45 en 65 mm) verkrijgbaar, en variëren van een licht setje klimwielen van 965 gram tot een aerodynamisch wielset met 65 mm hoge velgen.

3 jaar research in samenwerking met de TU in Delft

Schubben op de zijkant dus, en dat valt best op als de wielen stilstaan. Al fietsend zal het wat minder opvallen, maar het ziet er in ieder geval cool uit op de foto’s. Maar het is natuurlijk niet alleen gedaan voor de looks, want volgens Scope zorgt het voor een aerodynamisch voordeel. Deze wielen zijn namelijk het resultaat van drie jaar onderzoek en ontwikkeling. Scope noemt de structuur op de zijkant Aeroscales en heeft er ook patent voor aangevraagd. Klinkt net iets beter dan ‘schubben’ toch?

In samenwerking met de TU in Delft en in verschillende onafhankelijke windtunnels onderzocht Scope de invloed van vlakke velgen ten opzichte van de structuur die het uiteindelijk is geworden. Volgens Scope is deze velgstructuur sneller omdat de wind in een stabielere snelheid over de velg vliegt, met minder onregelmatigheden. Naast frontale aerodynamica is er ook rekening gehouden met zijwind en de bijbehorende stabiliteit van de wielen. We zien natuurlijk soortgelijk wel eens terugkomen in andere vormen bij andere merken wielen.

Wielsets voor weg, gravel en triatlon

Scope splitst de nieuwe Artech wielen in vier verschillende categorieën op: road, all-road, gravel en triatlon. Voor die specifieke categorieën zijn er dan verschillen in de velgen, zoals de interne velgbreedte of het type velgrand. Zo hebben de all-road wielen een interne velgbreedte van 25 millimeter, waardoor deze wielen optimaal geschikt zijn voor buitenbanden met een breedte van 30 millimeter. Bij de road variant is de interne velgbreedte 23 millimeter, en dan kun je volgens Scope weer het beste kiezen voor 28 millimeter buitenbanden. De road en all-road wielen zijn vanaf april 2024 verkrijgbaar, en de wielen in de categorieën gravel en triatlon worden later dit jaar beschikbaar.

Vrijwel alle velgranden zijn voorzien van een hook, alleen de gravel uitvoering is voorzien van een hookless velgrand. De velgen zijn tubeless ready, en ondanks dat je ook met een binnenbandje kunt fietsen zijn de wielen bij levering voorzien van tubeless lint en ventielen. Qua spaken is er gekozen voor de carbon spaken van Carbonlite, en ook daaruit blijkt weer dat Scope de lat hoog legt met deze wielsets. De spaken zijn voorzien van interne nippels, en dat zorgt voor een strakke uitstraling.

3D-geprinte naven

Iets anders wat opvalt zijn de 3D-geprinte naven, en volgens Scope zorgt dit voor een gewichtsbesparing. De naven worden in Duitsland gemaakt van Scalmalloy aluminium, en dat aluminiumsoort kun je kennen uit bijvoorbeeld de Formule 1. Het Diamond Ratchet-systeem is dan weer van titanium gemaakt, in plaats van het meer gebruikelijke staal, om extra gewicht te besparen.

Alle wielen hebben dezelfde prijs. Met een verkoopprijs van € 3.998,- richt Scope zich met de nieuwe Artech wielen duidelijk op het hoge segment. Upgraden kan met CeramicSpeed lagers en dat kost je € 500,- extra. De wielen zijn verkrijgbaar met cassettebody’s voor de bekende merken.

Meer info via Scope.